Badanie wykazuje, że dobry i długi sen może pomóc mężczyznom żyć dłużej. Kobiety natomiast, mogą żyć dłużej tylko wtedy, gdy oprócz snu, zadbają o zróżnicowaną dietę.

Badania prowadzone przez Monash University wykazały, że kobiety, które prowadzą zróżnicowaną dietę, zawierającą produkty bogate w witaminę B6, mogą wydłużyć swoje życie pomimo złych nawyków związanych ze snem.
Naukowcy z Uniwersytetu Monash Medical Centre w Tajwanie we współpracy z Narodowym Instytutem Badawczym Zdrowia w Tajwanie, zbadali, w jaki sposób dieta przyczynia się do relacji pomiędzy jakością snu i śmiertelnością wśród kobiet i mężczyzn.
Emerytowany profesor Mark Wahlqvist z Wydziału Epidemiologii i Medycyny Prewencyjnej powiedział, że sen odgrywał większą rolę w śmiertelności mężczyzn niż kobiet.
Zobacz również:
"Zły sen jest związany ze zwiększoną zachorowalnością i śmiertelnością. Dotyczy to takich chorób jak otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia i choroby niedokrwiennej serca" – ostrzega prof. Walhqvist.
"Okazało się, że w przypadku obu płci, kiepski sen był silnie skorelowany ze słabym apetytem i słabym stanem zdrowia. Wykazano znaczącą interakcję między jakością snu a różnorodnością diety. W przypadku mężczyzn, zły sen nie wiązał się z większym ryzykiem zgonu, o ile nie zaniedbywali oni również swojej diety. W przypadku kobiet, dobry sen zwiększa szansę na dłuższe życie, o ile prowadzą one zróżnicowaną dietę.” – wyjaśnia Walhqvist.
Badania wykazały, że kobiety prawie dwukrotnie częściej niż mężczyźni spały źle. Kobiety, które gorzej sypiały, miały niższe spożycie witaminy B6 z pokarmu niż te, których sen był dobry.
"Wystarczająca różnorodność diety u mężczyzn może zrównoważyć negatywny wpływ na śmiertelność z zaburzeniami snu, podczas gdy kobiety muszą bezwzględnie zadbać o spożywanie produktów bogatych w witaminę B6. Ludzie, którzy nie spali dobrze mieli słaby apetyt, a ich aktywność fizyczna była znacznie niższa.” – reasumuje prof. Walhqvist.
Autor: Sara Borys