Szukaj

Jedzenie ryb powiązane z mniejszym ryzykiem zgonu wśród ludzi starszych

Podwyższony poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi, zawartych zwłaszcza w tłuszczu rybim oraz w owocach morza, może obniżać u starszych ludzi poziom śmiertelności o 27%, a ryzyko śmierci z powodu chorób serca aż o 35%, jak wykazały wyniki najnowszych badań Harvard School of Public Health i University of Washington.



Naukowcy odkryli pewną ciekawą prawidłowość. Starsze osoby z wyższym poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 żyją średnia 2,2 roku dłużej od pozostałych.

- Mimo iż spożywanie ryb od dawna jest uważane za ważną część zdrowej diety, to tylko nieliczne badania zajmowały się tematem zarówno kwasów tłuszczowych omega-3, jak i ogólną liczbą zgonów pośród ludzi dorosłych - stwierdza prowadzący badania Dariush Mozaffarian, docent w Department of Epidemiology w Harvard School of Public Health.

 - Te wyniki pokazują, jak ważny jest odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi dla zdrowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i udowadniają, że może to przedłużyć o kilka lat życie poszczególnej jednostki - dodaje naukowiec.

Badania polegały głównie na obserwowaniu, w jaki sposób obiektywnie zmierzone biomarkery krwi po spożyciu ryb wiążą się z ogólną śmiertelnością i konkretnymi przyczynami zgonów w populacji.


Wyniki zostały przedstawione 1 kwietnia bieżącego roku w sieci na stronie Annals of Internal Medicine.

Wcześniej odkryto, iż ryby, które są bogate w białko i zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe, redukują ryzyko śmierci z powodu chorób serca. Ewentualny wpływ na ogólną śmiertelność lub inne przyczyny zgonów nie był jednak wyjaśniony. Grupa badawcza pod wodzą Dariusha Mozaffariana chciała to zmienić.


Sprawdzono dane z ostatnich 16 lat, uzyskane od przeszło 2700 dorosłych mieszkańców Ameryki, którzy ukończyli 65 rok życia i uczestniczyli w badaniu zdrowia układu krwionośnego, zorganizowanym przez National Heart, Lung, and Blood Institute.

Uczestnicy pochodzili z 4 różnych stanów, cieszyli się generalnie dobrym zdrowiem. Pobierano od nich regularnie próbki krwi i pytano w trakcie badań o historię wszelkich chorób i zdrowia oraz o styl życia.

Naukowcy przeanalizowali proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 (włączając w to trzy najbardziej specyficzne rodzaje) i po uwzględnieniu wszystkich czynników środowiskowych, demograficznych, zdrowotnych etc., odkryli, że wszystkie 3 kwasy, razem i z osobna, były wyraźnie powiązane ze zmniejszoną umieralnością.

Jeden konkretny typ, kwas dokozaheksaenowy (DHA), w szczególności wpływał na zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu choroby wieńcowej serca (o 40%), a zwłaszcza jeżeli u pacjentów występowała dodatkowo arytmia (zmniejszone ryzyko o 45%).

Kwas eikozapentaenowy łączył się natomiast ze zmniejszonym ryzykiem nieśmiertelnych przypadków ataków serca, a kwas dokozapentaenowy (DPA) obniżał ryzyko śmierci z powodu wylewu.

Ogólnie rzecz biorąc uczestnicy z największym poziomem tych trzech kwasów we krwi należeli do grupy obniżonego ryzyka śmierci z wszystkich przyczyn, i to aż o 27%. Naukowcy zalecają więc spożywanie co najmniej 2 razy w tygodniu ryb bogatych w tego typu tłuszcze.

Komentarze do: Jedzenie ryb powiązane z mniejszym ryzykiem zgonu wśród ludzi starszych

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz