Jedzenie śniadania ma być mądrym wyborem, pomoże schudnąć, utrzymać prawidłową wagę ciała i zmniejszyć ryzyko ataków serca – tak dotąd twierdzili naukowcy. Teraz wysunięto nowe wnioski z dwóch przeprowadzonych kontrolnych badań, które mogą wywołać pewne luki i nieścisłości odnośnie dotychczasowych założeń dotyczących porannych posiłków.
Większość badań dotyczących tematyki śniadania pochodzi z długotrwałych obserwacji, które zbierają dość duże ilości danych w kontekście codziennego życia. Na przykład, badacze odkryli, że ludzie, którzy zgłaszają się do badań na temat odżywiania i śniadań oraz raportują ich przebieg, mają tendencję do podwyższania własnego IQ.
W dwóch ostatnich badaniach opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, naukowcy bezpośrednio oceniają wpływ śniadania na organizm. Badania przeprowadzone zostały u osób, które jadały śniadania i te, które pierwszy posiłek pomijały, a celem badania było śledzenie wpływu obydwu zachowań na utratę masy ciała, metabolizmu oraz układu krążenia. Jednak różnice między osobami pomijającymi śniadania a jedzącymi były bardzo niewielkie.
Pierwsza próba badania, przeprowadzona została przez Dr Emily Dhurandhar z Uniwersytetu Centrum Badań w Alabamie. Przebadanych zostało 309 osób z nadwagą i otyłością, które próbują schudnąć. W ciągu czterech miesięcy, zarówno u grupy jedzącej jak i pomijającej śniadania naukowcy nie odnotowali żadnych zauważalnych ubytków wagi. Jedno zastrzeżenie – naukowcy nie sprawdzali składu ciała, a konkretnie proporcji beztłuszczowej masy mięśniowej w porównaniu z tłuszczową masą. Mogło to wnieść potencjalne zmiany na temat tego, co dzieje się w organizmie człowieka.
Zobacz również:
Drugie badanie, przeprowadzone przez Dr. Jamesa Betts'a z Uniwersytetu Bath w UK polegało na losowym przypisaniu zachowań u 33 osób. Część miała zdefiniowany posiłek, który wynosił 700 kalorii o 11 rano, a druga część miała zachować wstrzemięźliwość od jedzenia do godzin południowych.
Ten proces trwał 6 tygodni. W tym czasie mierzone zostało tempo przemiany materii uczestników, spożycie energii i inne zachowania organizmu. Badacze stwierdzili, że ani jedzenie śniadania ani jego pomijanie nie zmieniło metabolizmu spoczynkowego uczestników. Ich zdrowie układu sercowo-naczyniowego także nie było naruszone. Jednakże, naukowcy nie znaleźli osób, u których jedzenie śniadań wpływałoby na poprawę predyspozycji do aktywności fizycznej. U osób jedzących śniadanie utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi w godzinach popołudniowych i wieczornych okazało się jednak łatwiejsze.
Obie próby odbyły się w stosunkowo krótkich okresach czasu i dlatego potrzebne są dalsze badania, aby ustalić wpływy zachowań długoterminowych jeśli chodzi o śniadanie. Jednak obydwa badania otwierają nowe „wyjścia” w tematyce tak zwanego „najważniejszego posiłku w ciągu dnia”.
- To badanie jest takie proste, że aż szokuje fakt, że nie zostało przeprowadzone wcześniej - napisała Dhurandhar o wyniku badań w e-mailu do HuffPost.
Dhurandhar powiedziała, że następne kroki badawcze mogą obejmować badania wpływu niektórych produktów spożywczych spożywanych na śniadanie oraz ich wpływu na organizm. Powiedziała także, że inne środki wpływające na utrzymanie wagi lub zdrowia metabolicznego mogą być brane pod uwagę w przyszłych badaniach. Jednak jedno wie na pewno, że zalecenie jedzenie śniadań nie jest wystarczające na utratę wagi.
Komentarze do: Jedzenie śniadań jako zdrowy nawyk okazuje się... mitem?