Szukaj

Jedzenie większej ilości roślin strączkowych może zmniejszać ryzyko chorób serca

Jedzenie większych ilości roślin strączkowych, takich jak fasola, ciecierzyca i soczewica, jako część diety z niskoglikemicznej, wpływa korzystnie na kontrolę indeksu glikemicznego i redukuje ryzyko zachorowania na wieńcową chorobę serca wśród pacjentów z cukrzycą typu 2. Tak podaje raport z badań, opublikowany przez Archives of Internal Medicine.



Doktor David J.A. Z Univeristy of Toronto i St. Michael's Hospital z Toronto, wraz ze współpracownikami, przeprowadził testy na 121 pacjentach z 2 typem cukrzycy, aby udowodnić skuteczność takiej właśnie diety.

Pacjenci byli podzieli na dwie grupy. Pierwsza z nich spożywała codziennie przynajmniej jedną porcję roślin strączkowych, a druga jadała produkty pełnoziarniste przez trzy miesiące. Wyniki ukazały zmiany w hemoglobinie i obniżenie ryzyka wieńcowej choroby serca.

Jak powiedzieli badacze, prace ukazują, że spożywanie około 190 gramów roślin strączkowych dziennie ma korzystny wpływ w diecie niskoglikemicznej, redukuje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca i obniża ciśnienie krwi.


Dodają, że te wyniki są istotne w dzisiejszych czasach, gdyż cukrzyca 2 typu jest coraz częstsza w miejscach, gdzie spożycie tych roślin zawsze było duże (np.: Indie, Ameryka Południowa, Indianie Pima w Arizonie). Używanie roślin strączkowych na potrzeby populacji zachodniej może upowszechnić ich obecność w codziennej diecie, a tym samym korzystnie wpłynąć na stan zdrowia.

Według komentarza dr Marion J. Franz, znaczenie, jakie przyznano indeksowi glikemicznemu i błonnikowi w diecie w przypadkach cukrzycy (DM) jest dyskusyjne.

Według udokumentowanych badań dr Jenkins, rośliny strączkowe są istotnym elementem diety, zarówno osób zdrowych, jak i tych chorych na cukrzycę. Skuteczność diety jako terapii została udowodniona.

Edukacja żywieniowa powinna być dostosowana do osobistych potrzeb każdego z nas, biorąc pod uwagę takie czynniki jak choćby preferencje kulturowe, możliwość zmiany stylu życia.

Komentarze do: Jedzenie większej ilości roślin strączkowych może zmniejszać ryzyko chorób serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz