Nowe badanie, opublikowane w Journal of Food Science, przygląda się powiązaniu konsumpcji winogron z jakością ogólnej diety. Badacze wzięli pod uwagę jedynie niealkoholowe postaci winogron, czyli świeże owoce, rodzynki oraz 100% sok winogronowy. Przyglądali się reprezentatywnej grupie amerykańskich dorosłych i dzieci.
Ich odkrycia sugerują, że pośród dorosłych i dzieci, konsumpcja winogron oraz produktów od nich pochodnych jest powiązana ze zdrowszymi wzorcami diety i większym spożyciem składników odżywczych.
Naukowcy przeanalizowali dane na temat diety 21 800 dorosłych i dzieci, zebrane w ankiecie NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) w latach 2003 – 2008.
Stwierdzili, że ludzie jedzący winogrona i produkty winogronowe, generalnie jedli też więcej owoców, tak samo jak witamin A, C, B6, włókien pokarmowych, wapnia, magnezu i potasu.
Zobacz również:
Wyniki dla spożycia włókien pokarmowych, calcium i potasu są tutaj wyjątkowo ważne, ponieważ aktualnie Amerykanie nie dostarczają sobie tych podstawowych składników w swojej codziennej diecie.
Okazało się także, że winogrona u dorosłych podnosiły również ogólną konsumpcję warzyw, pełnych ziaren, orzechów i nasion, obniżając jednocześnie generalną konsumpcję cukru, tłuszczów, tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Główna autorka badania dr Carla McGill mówi: - Z zainteresowaniem odnotowaliśmy, że konsumenci winogron jedzą także więcej innych zdrowych produktów pokarmowych, a także więcej kluczowych minerałów i witamin. Co więcej, spożywający winogrona jedzą także mniej niezdrowego jedzenia, przede wszystkim tłuszczów twardych i dodawanego cukru.
Jean – Marie Peltier z NGWI (National Grape and Wine Initiative) mówi: - Winogrona, rodzynki i 100% sok winogronowy to produkty, które ludzie lubią jeść. A te informacje pomogą jeszcze bardziej rozpopularyzować te owoce i ich pochodne.
Komentarze do: Jedzenie winogron związane z generalnie zdrowszym odżywianiem