Jeśli spożywasz zarówno kakao jak i spirulinę, możesz zastanawiać się, w jaki sposób mogą chronić cię od utraty pamięci, zaburzeń poznawczych i innych form demencji, takich jak choroba Alzheimera. A to jeszcze nie wszystko. Oba produkty mają ponadto pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca.
The Oasis of Hope Hospital w Tijuanie, w Meksyku, zaproponował taką hipotezę medyczną opartą na literaturze przedmiotu odnośnie obu produktów. Wprawdzie nie przeprowadzono aktualnych badań, jednak wiele istniejących studiów analizowało podstawy naukowe ich hipotezy. Zespół badawczy sugeruje również, że połączenie kakao i spiruliny to dobry sposób na zwalczenie smaku i zapachu spiruliny.
Podstawy hipotezy medycznej Oasis of Hope
Pierwsza obserwacja dotyczyła Indian Kuna z Panamy, którzy zjadają duże ilości kakao. Nie występuje u nich niemalże wcale problem nadciśnienia, pomimo tego, że obficie solą swoje potrawy. Rok temu, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, odpowiednik amerykańskiej FDA, oficjalnie potwierdził, że ciemna czekolada i kakao mogą być promowane jako produkty wspierające układ krążenia, zwłaszcza w przypadku problemów ze zwiększonym ciśnieniem.
Zobacz również:
- Obrzęki nóg
- Jakie kosmetyki zabierać z soba na letni wyjazd?
- Zabiegi dla suchej cery
- Objawy i leczenie zakażenie dróg moczowych u dziecka
- Zapinanie pasów samochodowych a ciąża
- NLP - Neuro Lingwistyczne Programowanie jako dyskretny układ dynamiczny
- Skarpetki złuszczające – zadbaj o skórę swoich stóp
- Promieniowanie rentgenowskie a ciąża
Oprócz wspierania układu krążenia, badania wykazały zdolność kakao do poprawy funkcji poznawczych. Włoski uniwersytet zbadał 90 obiektów, które miałyby poprawić funkcje poznawcze i pamięć u osób z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych (MCI). MCI może być uznane za wczesne stadium rozwoju demencji i choroby Alzheimera. Polega na trudnościach w myśleniu i problemach z codzienną pamięcią. Poziomu tego upośledzenia pamięci i sprawności umysłowej nie należy lekceważyć. Jest to sygnał, aby rozpocząć dodawanie do swojej diety kakao w proszku, ciemnej czekolady o wysokim procencie kakao i minimalnym poziomie cukru oraz mleka w połączeniu ze spiruliną.
Inne wskazówki zabezpieczające przed MCI i demencją
Dla uniknięcia lub cofnięcia demencji nie zapominajmy o roli czystej oliwy z tłoczonego na zimno orzecha kokosowego. Zostało empirycznie udowodnione, że potrafi ona odwrócić nawet późne stadium choroby Alzheimera. Triglicerydy o średniej długości łańcucha obecne w oleju kokosowym są łatwo metabolizowane, dzięki czemu wytwarzane są ketony, zaś uszkodzone komórki mózgowe mogą używać energii.
Zioła Ayurveda, takie jak brahmi, bacopa czy gotu kola mają wielowiekową empiryczną tradycję poprawy stanu zdrowia w przypadku MCI. Nie są drogie i zakupić je można przez Internet lub w klinikach Ayurveda.
Demencja rozszerza się jak epidemia. Alzheimer może tragicznie obezwładnić, a nawet zabić. Ale wczesne naturalne zapobieganie jest obficie dostępne.
Komentarze do: Kakao w proszku i spirulina mogą zapobiec otępieniu u seniorów?