Szukaj

Kampania "Pij mleko" kłamie - 10 lepszych źródeł wapnia

Przemysł mleczarski reklamuje mleko pasteryzowane jako produkt zapewniający ludziom mocne kości i zęby. Tak wynika z reklam kampanii "Pij mleko", które można aktualnie zobaczyć w telewizji w USA. Gwiazdy pokazują "białe wąsy", a rodzice oraz ich dzieci mają wierzyć, że mleko pasteryzowane zapewni im siłę i zdrowie. Wielu jest uczonych, którzy utrzymują, że mleko chroni przed psuciem się kości, jednak prawda jest zupełnie inna. Za białymi uśmiechami i wielkimi obietnicami kryje się pasteryzowany produkt pozbawiony enzymów i wapnia przydatnego dla ludzkiego organizmu.



W rzeczywistości, jak informuje serwis Natural News, cielaki karmione mlekiem pasteryzowanym umierają zanim osiągną wiek rozrodczy. Co, w takim razie, takie mleko jest w stanie zrobić z ludzkim ciałem?

Rząd amerykański promuje mleko pasteryzowane

Rząd USA ustanowił komisję Commodity Promotions Boards, która opodatkowuje dane produkty. Uzyskane w ten sposób dochody służą do promocji tychże towarów. "Pij mleko" jest jedną z finansowanych w ten sposób kampanii.

W skrócie, rząd pobiera podatek od producentów mleka za reklamy ich towaru. Co więcej, tak naprawdę to nie zawsze producenci płacą ten podatek: jest on pobierany od konsumentów.

Ściągnięte w ten sposób podatki służą do opłacania reklam. A reklamy mają zachęcić ludzi, aby zakupili dokładnie ten sam produkt, na który płacą podatki, przy okazji niszcząc swoje zdrowie.

Prawda o mleku pasteryzowanym

Prawda jest taka, że ludzki organizm nie jest przystosowany do trawienia pasteryzowanego mleka. W procesie pasteryzacji, molekuły głównego białka mleka - kaseiny - ulegają zmianom. To ma wpływ na trzustkę, która zostaje zmuszona do produkcji własnych enzymów trawiennych, aby rozłożyć te molekuły.


To wyjaśnia, dlaczego tak wiele ludzi ma alergię na mleko. Jak każde wolne od enzymów pożywienie, mleko pasteryzowane wymaga od ludzkiego układu trawiennego ogromnego wysiłku. Ludzie z nietolerancją mleka, chorobami jelit lub słabym trawieniem, przepuszczają kazeinę przez ściany jelit do krwiobiegu. To jest powodem wielu alergii i zaburzeń autoimmunologicznych.

Zniszczone i zagubione w procesie pasteryzacji enzymy miały pomagać ludzkiemu organizmowi w rozkładaniu składników odżywczych, takich jak wapń. Bez tych enzymów organizm nie jest w stanie posłużyć się wapniem, a pierwiastek przechodzi przez ciało kompletnie niewykorzystany.


10 lepszych źródeł wapnia:

99 procent wapnia magazynowane jest w kościach i zębach, wspomagając ich trwałość i funkcjonowanie. Pozostały jeden procent jest używany procesie kurczenia się naczyń krwionośnych, w funkcjonowaniu mięśni, komunikacji międzykomórkowej oraz przy wydzielaniu hormonów. Jeśli w organizmie brakuje wapnia, brakująca dawka zostaje pobrana z kości.


Następująca lista zawiera 10 źródeł wapnia, który może zostać użyty przez ludzki organizm:



Migdały - suche, w postaci masła lub mleka, są wspaniałym źródłem wapnia. Już 22 migdały zaspokoją 27% dziennego zapotrzebowania na wapń.

Śledzie - bogate w witaminę D, pomagają w absorpcji wapnia. Jeden filet śledziowy zaspokaja 11% dziennego zapotrzebowania na wapń.

Sezam - smażony lub suszony. W 1 łyżce nasion sezamu znajduje się 9% potrzebnego nam wapnia.

Surowe liście rzepy - w szklance znajdziemy 10% potrzebnego calcium.

Orzechy brazylijskie - jedna szklanka tych orzechów zaspokoi 21% dziennego zapotrzebowania.

Jogurt - pełen dobroczynnych kultur bakterii, jedna porcja zaspokaja 42% zapotrzebowania na wapń.

Siemię lniane - pełne kwasów omega-3, a 1 szklanka zaspokaja 43% dziennego zapotrzebowania.

Liście mniszka lekarskiego - 1 szklanka zaspokoi 10% zapotrzebowania.

Jarmuż - 1 szklanka zaspokoi 9% dziennego zapotrzebowania.

Liście gorczycy - 1 szklanka zaspokoi 6% dziennego zapotrzebowania

Komentarze do: Kampania "Pij mleko" kłamie - 10 lepszych źródeł wapnia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz