Uważasz, że niemożliwe jest uwolnienie się od nałogu picia kawy? Cóż, właśnie okazuje się, że wcale nie musisz tego robić. Co więcej, poranny kubek kawy może być całkiem dobrą sprawą. Nowe badanie, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition pokazuje bowiem, że regularni konsumenci kawy nie są bardziej zagrożeni chorobami serca ani nowotworami. W dodatku, są oni mniej zagrożeni zachorowaniem na cukrzycę typu 2, w porównaniu do osób, które piją kawę sporadycznie albo w ogóle nie piją.
Oto kolejny dobry powód, żeby pić kawę.
Nasze rezultaty sugerują, że konsumpcja kawy nie jest szkodliwa dla zdrowych dorosłych, biorąc pod uwagę ryzyko poważnych chorób przewlekłych, jak mówi jedna z badaczek, pani Anna Floegel, epidemiolog na niemieckim instytucie Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbruecke.
Badanie to obserwowało ponad 42 000 ludzi, którzy uczestniczyli w badaniu niemieckim European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Badacze niemieccy poprosili uczestników o notowanie częstotliwości zjadania różnego rodzaju produktów żywnościowych, włączając w to także kawę. Jednocześnie, badacze zebrali informacje na temat ewentualnych chorób przewlekłych u uczestników tego projektu. Obserwacje te trwały prawie dziewięć lat.
Rezultaty? Otóż, okazało się, że ludzie, którzy pili cztery albo więcej filiżanek kawy dziennie wcale nie byli bardziej zagrożeni przewlekłymi chorobami, w porównaniu do tych, którzy pili mniej niż filiżankę kawy dziennie. Daily Glow podkreśla, że konsumenci kawy są właściwie 23% mniej zagrożeni zachorowaniem na cukrzycę typu 2, w porównaniu do tych, którzy kawy nie piją w ogóle.
Mayo Clinic z kolei stwierdza, iż poprzednie badania nad kawą, które wykazały możliwe powiązanie, najprawdopodobniej nie wzięły pod uwagę takich czynników jak palenie albo siedzący tryb życia, które mogły być popularnymi cechami stylu życia konsumentów kawy, kiedy badania te były prowadzone. Jeżeli jesteś więc wielbicielem kawy, pamiętaj, że sama kawa nie załatwi wszystkiego. Trzeba się również ruszać.
Co nie zmienia faktu, że na pewno zainteresuje cię siedem dobrych powodów, żeby kochać i pić kawę, które przedstawiamy poniżej.
Kawa (a przynajmniej kofeina) może pomóc ci lepiej poprawiać błędy
Kofeina w kawie bowiem ma pozwalać na spostrzeganie błędów gramatycznych, według nowego badania, które zostało opublikowane w Journal of Experimental Psychology. Badacze stwierdzili, że kofeina pomagała studentom dostrzegać błędy w uzgadanianiu czasownika z podmiotem oraz w odmianie czasowników przez czasy.
Aczkolwiek, w dalszym ciągu kofeina zdaje się nie mieć żadnego wpływu na identyfikację źle napisanych słów.
Zobacz również:
Kofeina może obniżyć ryzyko depresji u kobiet
Kobiety, które piją kilka filiżanek kawy kofeinowej dziennie, są mniej zagrożone depresją niż kobiety, które w ogóle nie piją kawy, według badania przeprowadzonego przez naukowców z Harwardu. Prace te, które zostały opublikowane w Archives of Internal Medicine, pokazują, że kobiety, które piją dwie – trzy filiżanki kawy dziennie, są o 15% mniej zagrożone depresją; natomiast kobiety, które piją ponad cztery filiżanki kawy dziennie, są zagrożone depresją mniej o 20%.
Jeden z autorów tego badania, doktor Albert Acherio stwierdza, że kofeina jest znana z tego, iż wpływa na mózgu, ponieważ reguluje uwalnianie hormonów wpływających na nastrój. Nie mówię, że jesteśmy właśnie na drodze do odkrycia nowej metody prewencji depresji, ale uważam, że możesz być pewna, że jeżeli pijesz kawę, może to się okazać pozytywną rzeczą, wyraził się doktor Albert Acherio.
Kawa może uratować twój mózg
... Cóż, być może. Badanie opublikowane w naukowym przeglądzie Journal of Alzheimer’s Disease sugeruje, że jest coś w kawie – mimo że badacze jeszcze niedokładnie wiedzą co to jest to „coś” – co wchodzi w interakcję z kofeiną i podnosi poziom czynnika GCSF (granulocyte colony stimulating factor, czyli czynnik pobudzający kolonie granulocytów). Jest to czynnik, który zdaje się mieć zdolność zwalczania choroby Alzheimera... ale u myszy na razie.
Badanie stwierdziło, że ilości kawy, które wchodzą w grę, to około 4 - 5 filiżanek dziennie. Naukowcy mówią, że to właśnie czynnik GCSF najprawdopodobniej działa w ten sposób, ponieważ powoduje, że komórki macierzyste w szpiku kostnym idą do mózgu i usuwają płytki beta-amyloidowe, która są związane z chorobą Alzheimera.
Czynnik GCFS zdaje się również odgrywać rolę w tworzeniu połączeń między komórkami mózgowymi i w tworzeniu nowych neuronów mózgowych.
Kawa może obniżać ryzyko raka prostaty dla mężczyzn
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health pokazuje, że mężczyźni, którzy piją sześć filiżanek kawy dziennie, są o 60% mniej zagrożeni niebezpieczną postacią raka prostaty. A także, kawa obniża o 20% ryzyko zachorowania na każdy inny typ raka tego gruczołu.
Co więcej, picie nawet niewielkich ilości kawy dziennie - od 1 do 3 filiżanek – w dalszym ciągu chroni przed rakiem prostaty (30% obniżki ryzyka).
Badanie to zostało opublikowane w Journal of National Cancer Institute.
Kawa może uchronić przed najbardziej powszechnym rakiem na świecie
Nowe badania, zaprezentowane na konferencji American Association for Cancer Research pokazały, że kawa może chronić przed rakiem podstawnokomórkowym, który jest najpowszechniejszym nowotworem na świecie.
Badacze z Brigham and Women's Hospital i Harvard Medical School odkryli, że kobiety, które piły trzy i więcej filiżanek kawy kofeinowej dziennie, były o 20% mniej zagrożone tym rakiem skóry (mężczyźni byli zagrożeni mniej o 9%). Kawa bezkofeinowa zdaje się nie mieć takiego samego ochronnego działąnia.
Nasze badanie pokazuje, że to ochronne działanie jest związane z kofeiną, a nie innymi składnikami znajdującymi się w kawie, mówi doktor Fengju Song.
Kawa może chronić przed cukrzycą typu 2
Picie kawy jest związane z mniejszym ryzykiem cukrzycy typu 2, a im większa konsumpcja, tym większy spadek ryzyka, jak podaje analiza badań opublikowana w Archives of Internal Medicine.
W tej analizie, naukowcy przyjrzeli się danym na temat 450 000 ludzi z 18 badań. Każda dodatkowa filiżanka kawy dziennie ma zmniejszać o kolejne 7% ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Kawa może zmniejszać ryko choroby Parkinsona
Picie kilku filiżanek kawy dziennie redukuje ryzyko zachorowania na tę chorobę aż o 25%, według badania opublikowanego w Journal of Alzheimer's Disease.
A konkretniej mówiąc, badacze odkryli, przyglądając się 26 badaniom nad 125 000 Brytyjczyków, że 2 – 3 filiżanki kawy dziennie zdaje się mieć optymalny efekt.
Komentarze do: Kawa i zdrowie: napój nie zwiększa ryzyka choroby serca ani raka, jak stwierdza badanie (5)
czy kawa szkodzi
3No to w takim razie pić ta kawę czy nie?! Tylko się pisało negatywnych rzeczy o kawie, a tutaj proszę - ile zdrowotnych korzyści, i jeszcze 3 filiżanki dziennie dają lepsze rezultaty, eh... naprawdę nie wiadomo już co z ... pokaż całość
Jak to zawsze bywa, to chyba prawda, jak zawsze, leży pośrodku. Na swoim przykładzie zauważyłam, że kawa mocno mnie odwadnia i ma działanie przeczyszczające - czasami pomaga na zaparcia, a czasami zbyt mocno działa i pow... pokaż całość
Kawa nie odwadnia!! Jest to straszny mit!! Owszem ma lekkie działanie moczopędne, ale wpajane nam bajki o silnych właściwościach przeczyszczających są silnie przesadzone. Czytałam nawet, że kawa ma działanie moczopędne p... pokaż całość
Moc kawy
2Wiele razy pojawiało się twierdzenie, że kawa wpływa negatywnie na stan zdrowia. Zazwyczaj podkreślano, że szczególnie osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym powinny wystrzegać się tej używki. Otóż trzeba zwróc... pokaż całość
Dokładnie, podpisuje się pod tą wypowiedzią. Wszystko szkodzi co jest przyjmowane w zbyt dużych ilościach, można posłużyć się przykładem obżarstwa, jak jemy bez opamiętania to tyjemy i pojawiają się różne choroby. Po... pokaż całość