Konsumpcja kawy ma nie tylko pozytywny wpływ na nasz nastrój, dzięki swojemu działaniu przeciwdeprysyjnemu, ale także redukuje ryzyko popełnienia samobójstwa, według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard School of Public Health w Bostonie w Stanach Zjednoczonych.
Okazuje się, według analiz naukowych, że osoby, które konsumują od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie, mają aż o 45% zredukowane ryzyko popełnienia samobójstwa, w porównaniu do tych osób, które piją kawy znacznie mniej, czyli mniej niż jedną filiżankę tego czarnego napoju tygodniowo.
Poza tym, jak obliczyli badacze, dla osób, które piją mniej niż cztery filiżanki kawy dziennie, ryzyko popełnienia samobójstwa jest ograniczone aż o 53%.
Jak wyjaśniają naukowcy, za takie działanie odpowiada wzrost poziomów dopaminy i serotoniny, który zawdzięczamy kofeinie znajdującej się w kawie.
Zobacz również:
Badacze amerykańscy przeanalizowali dane uzyskane z trzech grup: Nurses’ Health Study (NHS), dotyczące 121 700 pielęgniarek, Nurses’ Health Study-II (NHS II), dotyczące 116 671 pielęgniarek oraz Health Professionals Follow-up Study (HPFS) dotyczące 51 529 mężczyzn, pracowników służb zdrowia.
Pośród wszystkich osób, uczestniczących w tych badaniach, zaledwie 0,1% przeszedł od zamiaru popełnienia samobójstwa do aktu.
Badacze amerykańscy wzięli pod uwagę także inne czynniki, które mogły wpłynąć na zachowania uczestników, takie jak nikotynizm, konsumpcja alkoholu, wskaźnik masy ciała, aktywność fizyczna i jej brak, wszelkiego rodzaju leczenie medyczne, nie pomijając oczywiście konsumpcji kawy bezkofeinowej i herbaty.
Stwierdzili także, że osoby, które piją najwięcej kawy (ponad 4 filiżanki dziennie) to zazwyczaj także osoby palące, pijące alkohol i żyjące samotnie.
Komentarze do: Kawa redukuje ryzyko samobójstwa?