Kiełki roślinne – dlaczego warto je jeść?
Od kilu lat, spotykamy się z coraz częstszym tematem, dotyczącym zdrowej żywności. Wzrasta świadomość społeczna. Na temat zdrowego odżywiania pojawiają się też liczne badania, demaskujące szkodliwe pokarmy, które nieświadomi konsumenci najpierw kupują a następnie spożywają.
Większa świadomość społeczna
Ostatnio sporą falę popularności przeżywają kiełki. Warto wiedzieć, że kiełki były znane i stosowane, jako lekarstwo już w starożytnych Chinach. Dzięki swoim licznym wartościom odżywczym, faktycznie mogą one znacznie polepszyć stan naszego zdrowia. Oczywiście, posiadają również inne zalety. Niektóre z kiełków doskonale wpływają na naszą cerę oraz na kondycję włosów i paznokci. Inne natomiast mogą wspomagać przemianę materii. Dodatkowo w kiełkach znajduje się o wiele więcej wartości odżywczych, niż w dorosłych roślinach oraz są zdecydowanie mniej kaloryczne.
Które kiełki wybrać?
Kiełki pieprzycy
Może zacznijmy od kiełków, zdecydowanie najbardziej popularnych. Każdy z nas, zna kiełki pieprzycy, choć zapewne nie pod tą nazwą. Popularna nazwa bowiem, to rzeżucha. Kiełki te, przeżywają wzmożone zainteresowanie, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Kiełki rzeżuchy dostarczają organizmowi, wiele potrzebnych substancji. Między innymi dobrze wpływają na wygląd naszych włosów, skóry oraz paznokci. Zalecana jest więc dla osób, cierpiących na wypadanie włosów, trądzik, lub też mają problemy z łamliwymi paznokciami. Dodatkowo kiełki te, pobudzają przemianę materii oraz wydzielanie soku żołądkowego, dobrze więc wzbogacić dietę o rzeżuchę, w wypadku problemów trawiennych. Warto również wiedzieć, że pieprzyca pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych, zapobiega więc występowaniu anemii. Zalecana jest również dla osób, które chorują na tarczycę, ponieważ zawiera spore ilości jodu. Już w starożytnej Europie, ludzie znali rzeżuchę i wykorzystywali, jako środek leczniczy, oraz poprawiający urodę.
Rzeżuchę najlepiej hodować na ligninie, ponieważ kiełki wydzielają sporą ilość oleju. Dodatkowo dobrze przed pozostawieniem do kiełkowania, nasiona namaczać wodą, przez co najmniej 5 minut. Kiełki pojawią się szybko, ponieważ ściąć je będzie można nawet po 5 dniach. Kiełki należy spożywać surowe, bardzo dobrze sprawdzają się zarówno same, na kanapce, jak również jako dodatek, do jajek, zup oraz serów.
Zobacz również:
Kiełki slonecznika
Kolejnymi kiełkami, które warto spożywać, są kiełki słonecznika. Wciąż bardziej popularne jest spożywanie samych nasion, niż kiełków tej rośliny, jednak ostatnio, te również możemy spotkać coraz częściej. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo dużo wapnia i fosforu. Dzięki tym składnikom mineralnym doskonale wzmacniają kości, są więc szczególnie polecane, dla dzieci w okresie wzrostu, oraz dla osób zagrożonych osteoporozą. Słonecznik zawiera również sporo innych substancji cennych, dla naszego organizmu. Między innymi witaminę D, miedź, potas oraz cynk. Kiełki słonecznika są zalecane, dla wegetarian, ze względu na swoją dietę narażonych na niedobór tych substancji. Dodatkowo kiełki słonecznika poprawiają przemianę materii oraz wspomagają trawienie.
Słonecznik możemy hodować na dwa sposoby. Z nasion łuskanych, możemy uzyskać kiełki, już po kresie 2 lub 3 dni. Kiełki te będą miały orzechowy smak. Można je hodować w kiełkownicy lub słoiku. Natomiast nasiona w czarnych łupinach, najlepiej hodować w pojemniku z ziemią. Warto pamiętać, że nasiona słonecznika są podatne na gnicie, w związku z czym należy często zmieniać wodę. Aby kiełki prawidłowo się rozwijały, dobrze również jest namoczyć nasiona przez okres 8-10h przed pozostawieniem do kiełkowania.
Kiełki brokuła
Mniej znane, ale również bardzo zdrowe są kiełki brokuła. Wyrastają one z niewielkich ciemnobrązowych nasion, przypominających nieco pieprz. Kiełki te zawierają dużo sulfofranu – substancji, która ma bardzo silne działanie przeciwnowotworowe. Kiełki są zalecane głównie z tego powodu, że zawartość tego składnika jest nawet 30-krotnie większa niż w dorosłej roślinie. Dodatkowo, kiełki te, dzięki zawartym składnikom doskonale wpływają na układ nerwowy oraz wzmacniają układ odpornościowy. Zapobiegają również udarom mózgu, oraz chorobom układu krwionośnego, z tego też powodu są szczególnie zalecane, jak urozmaicenie diety osób starszych, oraz palaczy. Kiełki brokuła zawierają również rzadkie substancje antybakteryjne, które zmniejszają ryzyko zachorowania między innymi na choroby wrzodowe.
Kiełki brokuła warto spożyć już po 4-5 dniach od pozostawienia nasion. Według badań, wtedy właśnie znajduje się w nich najwięcej sulfofranu. Po tym okresie czasu, kiełki tracą część swoich cennych substancji. Brokuł najlepiej hodować w słoiku, lub w kiełkownicy. Prze pozostawieniem nasion, należy je namoczyć przez około 4-6 godzin. Kiełki brokuła, są pikantne w smaku. Dzięki temu są doskonałym dodatkiem do surówek oraz kanapek.
Kiełki pszenicy
Bardzo zdrowe są również kiełki najpopularniejszego aktualnie zboża, czyli pszenicy. Mało kto wie, że pozostawienie nasion do wykiełkowania, dostarczy nam tak wielu składników odżywczych. Kiełki pszenicy są jednym z najbogatszych źródeł witamin: A, B, C i E. Jak więc łatwo się domyślić, doskonale wspomagają one odporność. Dodatkowo, dzięki zawartym w nich składnikom, poprawiają pracę serca, oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Są polecane dla kobiet, posiadających suchą cerę, oraz przeciwdziałają pojawianiu się zmarszczek i tak zwanych pajączków.
Nasiona pszenicy, przed pozostawieniem do kiełkowania, należy namaczać przez ok. 8-10 godzin. Pszenicę, najlepiej jest hodować w kiełkownicy, lub w słoiku. Kiełki są gotowe do spożycia już po 3 lub 4 dniach. Jeżeli z nasiona zaczną wyrastać białe kiełki, to w momencie, gdy osiągną one długość nasiona, są gotowe do spożycia. Kiełki pszenicy można spożywać zarówno surowe, jak i podduszane. Są idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, a także do mięsa.
Kiełki dobre na wszystko
Jak więc łatwo się zorientować, kiełki mają dobry wpływ, praktycznie na każdy aspekt naszego organizmu, zarówno, jeżeli chodzi o zdrowie, jak i urodę. Oczywiście, opisane kiełki, nie są jedynymi znanymi. Łatwe do nabycia i dobrze działające są również kiełki m.in.: buraka, cebuli, fasoli mung, kapusty, koniczyny, rzodkiewki, soczewicy, czy też soi. Warto zapoznać się z zaleceniami dotyczącymi spożywania kiełków i wybrać dla nas najlepsze. Dobrze również pamiętać, żeby we wszystkim zachować umiar, ponieważ kiełki spożywane w zbyt dużych ilościach mogą spowodować na przykład biegunkę. Jeżeli jednak zachowamy zdrowy umiar, kiełki będą miały zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Może warto więc odwiedzić zdrową żywność i zakupić kiełkownicę oraz wybrane rodzaje nasion i rozpocząć zdrowy tryb życia.
Autor:Joanna Świba
Komentarze do: Kiełki roślinne – dlaczego warto je jeść?