Jedzenie większych ilości warzyw i owoców sprawia, że ludzie są spokojniejsi, szczęśliwsi i mają więcej energii, jak wynika z badania przeprowadzonego w Nowej Zelandii, na uniwersytecie w Otago. Dr Tamlin Conner i Bonnie White z wydziału psychologii, a także dr Caroline Horwath z wydziału ludzkiego odżywiania, przebadały związek między jedzeniem a codziennymi emocjami.
Prace ukazały się w British Journal of Health Psychology.
W sumie, 281 młodych internautów – średnia wieku 20 lat – codziennie wypełniało online kwestionariusz dotyczący ich odżywiania, przez 21 kolejnych dni.
Poza tym, uczestnicy podali dane na temat wieku, płci, wagi, wzrostu, pochodzenia etnicznego. Ludzie z zaburzeniami odżywiania zostali wykluczeni.
Każdego dnia wieczorami internauci logowali się na swoje konto i oceniali swoje samopoczucie, posługując się 9 negatywnymi i 9 pozytywnymi przymiotnikami.
Odpowiadali także na 5 pytań na temat tego, co zjedli w danym dniu: przede wszystkim, ilość porcji owoców (z wyłączeniem soków owocowych oraz owoców suszonych), warzyw (z wyłączeniem soków), oraz produkty z licznych kategorii niezdrowego jedzenia (ciastka, czipsy ziemniaczane między innymi).
Zobacz również:
Rezultaty wykazały, iż istnieje bardzo silne powiązanie między pozytywnym nastrojem a wysoką konsumpcją owoców i warzyw.
Dr Conner mówi: kiedy ludzie jedli więcej warzyw i owoców w danym dniu, czuli się także lepiej. Byli szczęśliwsi i mieli więcej energii niż zazwyczaj.
Aby lepiej zrozumieć, co pojawia się najpierw: pozytywne nastawienie czy zdrowe jedzenie – badaczki przeprowadziły dodatkową analizę. Okazało się, że jedzenie warzyw i owoców przepowiadało poprawę nastroju w następnym dniu.
Wyniki te okazały się prawdziwe, niezależnie od BMI uczestników.
Dr Conner wyjaśnia: po kolejnych analizach odkryłyśmy, że młodzi ludzie powinni jeść 7-8 porcji owoców i warzyw dziennie, aby zaobserwować pozytywną zmianę. Jedna porcja to tyle, ile mieści się w jednej garści albo w 1/2 filiżanki.
Najlepiej jest, podpowiada uczona, kiedy połowa każdego posiłku składa się z warzyw.
Dobrze jest także jeść owoce w całości, tak jak jabłka.
Uczona konkluduje, iż niezbędne są dodatkowe badania nad powiązaniem zdrowego jedzenia i nastroju, w tym eksperymenty randomizowane, które pozwolą ocenić wpływ diety bogatej w owoce i warzywa na sampoczucie.
Komentarze do: Kilka jabłek dziennie pomoże rozprawić się z depresją?