Niewiele tropikalnych owoców posiada równie wszechstronne właściwości, co kokosy. Te unikalne owoce pestkowe przetwarzane są na całym świecie w wiele produktów, takich jak mleko kokosowe, mąka, cukier i masło, niezliczona ilość produktów kosmetycznym oraz, oczywiście, olejek kokosowy. Według Coconut Research Center wiele osób na świecie jest zależnych pokarmowo od kokosów.
Badania nad kokosami
Kontrola wagi - kokosy bogate są w pewien specyficzny rodzaj tłuszczu, który dostarczany do naszej diety pomaga utracić masę ciała ze względu na szybkość, z jaką nasz organizm go metabolizuje.
Pobudzenie układu krążenia - wysoka zawartość kwasów tłuszczowych MCT poprawia kondycję układu sercowo-naczyniowego. Osoby cierpiące z powodu wysokiego poziomu cholesterolu mogą go ustabilizować, dodając do swojej diety więcej kokosów.
Doskonałe źródło błonnika- według National Nutrient Database, jeden puchar miąższu kokosa zawiera 7 gramów błonnika, który pomaga na zaparcia oraz zmniejsza poziom cukru we krwi, a zatem może ochronić przed cukrzycą oraz zwiększyć odporność organizmu.
Zobacz również:
Poprawa funkcjonowania mózgu- jedna porcja świeżego miąższu kokosa daje nam 17% dziennego zapotrzebowania na miedź, niezbędny pierwiastek śladowy, który aktywuje enzymy odpowiedzialne za produkcję neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za przesyłanie informacji w naszych mózgach z jednej komórki do drugiej. Ponadto, badania opublikowane w październiku 2013 roku w Journal of Alzheimer’s Disease pokazują, iż olej zawarty w miąższu kokosa pomaga chronić komórki nerwowe przed utratą białka, co jest przyczyną rozwoju choroby Alzheimer’a.
Zawartość minerałów- ponieważ kokosy składają się głównie z tłuszczów, ich wartość mineralna jest niższa niż innych owoców tropikalnych. Jednakże, kokosy zawierają szacunkowo duże stężenie potasu, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i selenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Jedna porcja miąższu kokosa dostarcza nam również 60% naszego dziennego zapotrzebowania na magnez, minerału, który usprawnia wiele reakcji chemicznych w naszym organizmie, a którego często nieświadomie przyswajamy w swojej diecie zbyt mało.
Tłumaczenie: Ewa Panasiuk
Komentarze do: Kokosy mogą wspomóc prace mózgu oraz wzmocnić kondycje zdrowotną organizmu