Codzienne spożycie produktów mlecznych bogatych w wapń i w witaminę D ma pomagać schudnąć w dużym stopniu ludziom przestrzegającym diety, według ostatnio przeprowadzonego badania izraelskiego. Naukowcy doszli do takich wniosków obserwując przez dwa lata efekt spożycia sera, mleka, a także innych produktów mlecznych u 322 kobiet i mężczyzn w wieku od 40 do 65 lat, którzy cierpieli na nadwagę.
Uczestnicy badania, w sposób zupełnie przypadkowy, zostali przypisani do jednej z następujących diet: niskotłuszczowej, niskocukrowej albo do diety śródziemnomorskiej. Ilość zjadanych produktów mlecznych zależała od ich dobrej woli.
Rezultaty: uczestnikom, którzy zjadali więcej produktów mlecznych – 583 mg calcium pochodzącego z tych produktów, czyli równowartość dwóch szklanek mleka na dzień – udało się stracić około 6 kilogramów po 2 latach diety. Z kolei tym uczestnikom badania, którzy zjadali mniej produktów mlecznych (150 mg na dzień), udało się stracić dwa razy mniej na wadze, czyli około 3 kilo.
Według autorów badania, wapń zawarty w mleku i w produktach mlecznych posiada właściwości przeciwdziałające otyłości i wynikające ze związków bioaktywnych, których jest tutaj więcej, niż w suplementach calcium. Z pewnością taki jest przypadek protein mlecznych, które mają zdolność blokowania niektórych enzymów odpowiedzialnych za odkładanie tłuszczów w organizmie.
Dawka witaminy D
Poza calcium mlecznym, naukowcy odkryli również, że poziom witaminy D we krwi był wyższy u osób, które straciły więcej kilogramów. Tak samo jak w przypadku wapnia, rezultaty te pojawiły się niezależnie od typu diety, której przestrzegał dany uczestnik badania.
Zobacz również:
Witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w absorpcji wapnia przez organizm. Jest więc możliwe, według badaczy, że duże stężenie witaminy D oddziaływuje na drogi metaboliczne, które sprzyjają utracie wagi.
Kontrowersyjny temat
Nie po raz pierwszy jakieś badanie łączy spożywanie produktów mlecznych z utratą wagi. Ale temat ten jest jeszcze źródłem kontrowersji, ponieważ innym pracom badawczym nie udało się wykazać tego związku, przypomina pani Marielle Ledoux, która jest profesorem mianowanym oraz dyrektorką Departamentu Żywienia na Uniwersytecie w Montrealu.
Badanie to nie wykazuje relacji przyczyna-efekt, do tego stopnia, że nie wiemy, czy to rzeczywiście konsumpcja produktów mlecznych pozwala stracić na wadze, mówi pani Marielle Ledoux. Nie gwarantuje więc ona utraty wagi, ale być może ogranicza przybieranie na wadze.
Większość uczestników badania nie przestrzegała dziennej zalecanej dawki wapnia i witaminy D na początku tego doświadczenia, zauważa pani profesor Ledoux. Jeśli ich potrzeby byłyby wcześniej zaspokojone, czy spożywanie większej ilości produktów mlecznych pomogłoby stracić na wadze? Tego nie wiemy, ale może to sugerować, że bardzo ważne jest przestrzeganie zalecanej dziennej dawki calcium i witaminy D, jeśli chcemy kontrolować swoją wagę, mówi Marielle Ledoux.
Badanie izraelskie sugeruje, że wapń nie jest jedynym czynnikiem, który odgrywa ważną rolę w utracie wagi, ale także znaczenie tutaj mają same składniki mleka. Samo zażywanie suplementów calcium może więc nie być takie skuteczne.
Poza wapniem mlecznym, istnieją inne substancje, takie jak białka i minerały, które także wchodzą w grę, a więc potrzebujemy koniecznie przeprowadzić inne badania, aby to dobrze zrozumieć, potwierdza pani Marielle Ledoux.
Według obserwacji klinicznych badacza Angelo Tremblay, utrata wagi oraz tkanki tłuszczowej u uczestników, którzy musieli ograniczyć liczbę zjadanych kalorii, były wyższe u tych, którzy zażywali także suplementy calcium. A rezultaty były jeszcze bardziej wyraźne u tych badanych, którzy zwiększyli dawkę spożywanego calcium pijąc mleko.
Komentarze do: Kolejne badanie pokazuje, że produkty mleczne pomagają schudnąć