Naukowcy z University of East Anglia sugerują, że potencjalną broń przeciwko zapaleniu kości i stawów możemy znaleźć w osiedlowym warzywniaku! Ich badania laboratoryjne wykazały, że sulforafan, czyli składnik rośliny krzyżowych, takich właśnie jak brokuły, zapobiega i spowalnia progresję destrukcji tkanki chrzęstnej stawów, do której dochodzi w osteoartrozie.
Odkrycia te są bardzo obiecujące, biorąc pod uwagę fakt, że osteoartroza, na którą nie ma żadnego lekarstwa, jest najpowszechniejszą postacią zapalenia stawów.
Współautor badania prof. Ian Clark, mówi w komunikacie: - Poza tym, że musimy leczyć tych, którzy już teraz chorują na osteoartrozę, to powinniśmy także powiedzieć jeszcze zdrowym ludziom, co mogą zrobić, aby zapobiec tej chorobie w przyszłości.
Aktualnie nie mamy żadnych środków farmaceutycznych przeciwko osteoartrozie, a zdrowym ludziom nie powinno się podawać leków niepotrzebnie, więc dieta jest rozsądną i bezpieczną alternatywą.
Zobacz również:
- Co prawda w leczeniu osteoartrozy operacje chirurgiczne wykazują się dużym poziomem powodzenia, ale nie jest to prawdziwa odpowiedź na chorobę. Kiedy już ją masz, możliwość spowolnienia jest rozwoju jest bardzo ważna - kontynuuje specjalista.
Najlepszym wyjściem jest zawsze prewencja, z którą wiążą się zmiany w stylu życia, jak na przykład przejście na zdrowszą dietę.
Badanie opublikowano w magazynie Arthritis & Rheumatism.
Naukowcy posłużyli się suflorafanem, który zaaplikowali w laboratorium na komórki ludzkiej tkanki chrzęstnej, jak również na tkankę chrzęstną pochodzącą od krowy. Odkryli dzięki temu, że sulforafan jest w stanie spowolnić destrukcję chrząstki.
Następnie podali związek myszom i przekonali się, że te gryzonie, które jadły mnóstwo sulforafanu, miały mniejsze poziomy uszkodzenia chrząstki oraz mniejsze poziomy osteoartrozy.
Aktualnie badacze przymierzają się do innego projektu, w którym 40 pacjentów z osteoartrozą będzie karmionych przez 2 tygodnie specjalnie wzbogaconymi brokułami, a następnie zostanie poddanych operacji kolana. Wyniki już w niedalekiej przyszłości.
Komentarze do: Kolejny dowód na to, że brokuły to superprodukt!