Istnieje wiele powodów, aby kolendra częściej pojawiała się w codziennym jadłospisie. To aromatyczne chińskie zioło, które jest bardzo popularne w meksykańskiej kuchni jest bogatym źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i składników odżywczych.
Kolendra jest również przydatna dla organizmu, gdyż dzięki tej roślinie, organizm łatwiej pozbywa się niepotrzebnych składników. Dodatkowo, działa antyseptycznie, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalnie. Z tego powodu, często stosowana jest w leczeniu zaburzeń trawiennych, przemęczeniu, chorób serca i chorób autoimmunologicznych, takich jak zapalenie stawów. Krótko mówiąc, kolendra jest źródłem zdrowia.
Jednak kolendra ma również inne zastosowanie. Jak się okazało, pomaga organizmowi pozbywać się nadmiaru ołowiu i innych metali ciężkich. To dużo znaczy w obecnym świecie, w którym coraz większa liczba środków spożywczych i suplementów diety jest zanieczyszczona.
W 2001 roku, naukowcy z Japonii postanowili zbadać zalety kolendry. Ich badania, zostały opublikowane w Journal of Ethnopharmacology. Naukowcy postanowili zbadać wpływ kolendry na myszy cierpiące na wysokie steżania ołowiu. Kolendra intubowana była do żołądków samców myszy.
Zobacz również:
Po 25 dniowej próbie, sprawdzono poziom ołowiu u myszy. Wyniki wykazały, że poziom ołowiu u myszy zmniejszył się. Znacząco zmniejszyły się również poziomy metali ciężkich osadzających się w kościach czy nerkach. Badacze doszli do wniosku, że kolendra zawiera materiały, które mają wpływ na redukcję ołowiu w organizmie.
Z kolei inne badania, opublikowane w czasopiśmie Akupuntkura, dowodzą, że kolendra wpływa również na redukcję poziomu rtęci i aluminium. Jednak wyniki tego badania, zostały odkryte przypadkowo. Dr Yoshiaki Omura, lekarz i dyrektor Badań Medycznych w Nowym Jorku, podczas badań odkrył, że po spożyciu kolendry, organizm lepiej pozbywał się szkodliwych metali. Dr Omura badał osoby cierpiące na wysoki poziom metali ciężkich. Początkowo stosował różne typy lekarstw, jednak kiedy większość z nich nie dawała pożądanych efektów, postanowił wypróbować zioła. W ten sposób odkrył działania kolendry.
Naukowcy przestrzegają również, przed spożywaniem zbyt dużych ilości kolendry. Jedna czwarta szklanki dziennie, której zawartość to liście i łodygi jest wystarczającą ilością. W ten sposób nie przekroczy się normy dziennej, a uzyska tylko korzyści zdrowotne.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Kolendra wspomaga oczyszczanie organizmu z metali ciężkich