Dwa badania Polytechnic University of Valencia i University of Oxford pokazały, że gorąca czekolada smakuje lepiej w pomarańczowym bądź beżowym kubku niż w białym lub czerwonym. Prace ukazały się w Journal of Sensory Studies. Naukowcy stwierdzając więc, że nasze zmysły postrzegają jedzenie inaczej w zależności od cech pojemnika, z którego jemy albo pijemy.
Dr Betina Piqueras-Fiszman z Polytechnic University of Valencia mówi: kolor pojemnika, w którym jest podawane jedzenie, może podnieść niektóre walory, takie jak zapach czy smak.
Dr Piqueras-Fiszman oraz Charles Spence z University of Oxford przeprowadzili eksperyment z udziałem 57 uczestników, którzy musieli ocenić czekoladę podaną w 4 różnych plastkowych kubkach (tego samego rozmiaru, ale różnego koloru: biały, kremowy, czerwony i pomarańczowy z białym wnętrzem).
Okazało się, że postrzeganie słodkości ( a nie smak kakao) oraz zapachu znacznie zależało od koloru kubka, mimo że uczestnicy wspominali, iż czekolada była nieco słodsza i bardziej aromatyczna w kremowym kubku.
Zobacz również:
Nie ma na to żadnej reguły, że smak i zapach będą podniesione w kubku o danym kolorze czy kształcie, mówi dr Piqueras-Fiszman. W rzeczywistości, zmienne te zależą od typu jedzenia. Prawdą jest to, że jeżeli do takiego zjawiska dochodzi, powinniśmy zwracać baczniejszą uwagę na kolor pojemnika, ponieważ ma on większy potencjał, niż moglibyśmy to sobie wyobrazić.
Naukowcy dodają, że rezultaty te są ważne dla tych badaczy, którzy pochylają się nad kwestią mechanizmów mózgowych integrujących wizualną informację nie tylko z jedzenia, ale także z pojemnika, z którego jest konsumowane.
Szefowie kuchni oraz przemysł spożywczy również powinien pomyśleć o kolorze opakowań i pojemników, w których jest podawane i sprzedawane jedzenie.
W tym samym artykule, naukowcy przywołują konkluzje z wcześniejszych badań, które także potwierdziły działanie pojemnika na postrzeganie napojów i jedzenia.
Na przykład, żółty poprawia smak napojów cytrynowych. Zimne kolory, takie jak niebieski, zdają się lepiej gasić pragnienie niż kolory ciepłe, takie jak czerwony. Napoje różowe zaś są postrzegane jako bardziej słodkie.
Inne badania pokazały, że truskawkowy mus zdaje się być bardziej słodki na białym talerzu niż na niebieskim. Jeżeli zaś chodzi o kawę, brązowe opakowanie kojarzy się z silniejszym smakiem i aromatem, a żółte sprawia, że napój wydaje się łagodniejszy.
Komentarze do: Kolor kubka wpływa na smak gorącej czekolady