Jeden z powodów, dla których Amerykanie mają tak wielkie problemy z wagą? Zastawa stołowa. Kiedy ludzie są skonfrontowani z większym talerzem, mają wtedy skłonność do nakładania na niego stert jedzenia, a tym samym konsumowania większych ilości jedzenia.
A rozmiar dań, tak samo jak i obwód talii, rośnie stale w Stanach Zjednoczonych.
Ale co z tym wszystkim wspólnego ma kolor? Czy jeżeli rozmiar talerza może wpłynąć na rozmiar porcji, to czy możemy oszukać siebie samych i sprawić, że będziemy jeść mniej, jeżeli zmienimy kolor naszych talerzy?
Brian Wansink, ekspert od odżywnia z uniwersytetu Cornell University, przebadał sześćdziesiąt niczego nie podejrzewających osób dorosłych.
Zobacz również:
Połowa z nich, która miała jeść lunch z bufetu, została przypisana do kolejki z daniem z makaronu pokrytym białym sosem, a druga połowa została skierowana do kolejki, która stała do dania z makaronu pokrytego czerwonym sosem.
Ludziom w każdej kolejce dawano przypadkowo czerwone bądź białe talerze. Okazało się, że te osoby, których talerze kolorystycznie pasowały do dania, nakładały sobie na talerze o wiele więcej niż te osoby, których talerze nie odpowiadały barwą jedzeniu.
Odkrycia te zostały opublikowane w naukowym przeglądzie Journal of Consumer Research: Koert van Ittersum and Brian Wansink, “Plate Size and Color Suggestibility: The Delboeuf Illusion’s Bias on Serving and Eating Behavior.
Więc następnym razem, kiedy będziemy kupować naczynia, pamiętajmy, że nie tylko rozmiar się liczy.
Komentarze do: Kolor talerza może wpłynąć na rozmiar serwowanej porcji