Końskie mięso znaleziono w wołowinie w zamrożonych burgerach, sprzedawanych w supermarketach w Irlandii i Anglii, takich jak Lidl, Aldi, Tesco, Iceland, Dunnes Store, o czym donosi BBC. Agencja irlandzka FSAI (Food Safe Authority) zidentyfikowała DNA konia w dziesięciu produktach na 27 przeanalizowanych.
23 inne produkty referencyjne zawierały DNA świni.
W produktach sprzedawanych w Tesco, mięso konia prezentowało 29% mięsa sprzedawanego w burgerach. Sieć ta natychmiast usunęła z półek owe produkty, tak samo jak pozostałe sklepy.
Dwie fabryki w Irlandii, bezpośrednio oskarżane o zaistniały stan rzeczy, zrzucają winę na swoich dostawców europejskich.
Zobacz również:
Jak wyjaśnia Alan Reilly z FSAI, nie chodzi tutaj o zagrożenie dla zdrowia, ale obawy dotyczą sposobu produkcji burgerów.
Jeżeli istnieje możliwe wyjaśnienie obecności DNA świni w tych produktach, z powodu przetwarzania mięsa wołowego i wieprzowego w tym samym miejscu, to nie ma jasnego wyjaśnienia, jeżeli chodzi o obecność DNA końskiego, ponieważ fabryki te nie przetwarzają mięsa z konia, mówi Reilly.
W każdym razie, konsumenci brytyjscy, którzy nie należą do fanów koniny, doznali ekstremalnego szoku.
Poza tym, niektóre produkty, które mają z założenia zawierać mięso wołowe, zawierają także wieprzowinę, co jest problemem dla ludzi nie jedzących wieprzowiny z powodów religijnych.
Komentarze do: Końskie DNA znalezione w burgerach w hipermarketach