Brigham and Women's Hospital wprowadza nowatorski system oceny czynników wpływających na spożycie ryb w Stanach Zjednoczonych. Badania naukowców z BWH zostały opublikowane w czerwcowym wydaniu Environmental Health Perspectives.
W pierwszej części badania, zespół naukowców z Brigham and Women's Hospital stwierdza, że konsumenci nie otrzymują wszystkich informacji potrzebnych do podjęcia świadomych decyzji dotyczących spożywania ryb.
Naukowcy, prowadzeni przez Susan Korrick i Emily Oken z Brigham and Women's Hospital (BWH), podsumowali kwestię wyboru spożycia ryb z toksykologicznego, żywieniowego, ekologicznego i ekonomicznego punktu widzenia w ramach oceny literatury naukowej, publicznej i biuletynów dotyczących spożycia ryb. Okazało się, że nie istnieje ani jedno źródło, które daje klientom pełny obraz zalet i wad różnych gatunków ryb.
Zobacz również:
Nasze badania pokazują, że nie ma idealnego gatunku ryby, biorąc pod uwagę wartości odżywcze, stopę toksyczności czy też zalety środowiskowe i ekonomiczne. Z tego powodu konsumenci są zmuszeni do kompromisów między poszczególnymi walorami danych gatunków ryb. Niestety, dostęp do informacji o danym gatunku ryby jest ograniczony - uważa Emily Oken
Nasze badanie zwraca uwagę na potrzebę rozwoju jasnego i prostego poradnictwa konsumenckiego, które opisywałoby wielorakie skutki spożycia różnych gatunków ryb. Mimo zastrzeżeń, ryba jest ogólnie zdrowym i polecanym elementem naszego jadłospisu. Wyzwaniem jest udzielanie porad, które byłyby zarówno wszechstronne jak i przystępne dla przeciętnego obywatela - powiedziała Susan Korrick
Dodatkowo, naukowcy podkreślają również potrzebę politycznej interwencji dotyczącej zarządzania rybołówstwem, w celu zapewnienia długotrwałej dostępności ryb jako ważnego źródła pożywienia dla człowieka.