Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców University of North Carolina, cukier i napoje słodzone cukrem (SSBs, ang. sugar-sweetened beverages) mają znaczący wpływ na podwyższenie ogólnego poziomu spożycia kalorii. Jak się okazało, dzieci, które spożywają SSBs, zjadają znacznie więcej kalorii w porównaniu do dzieci, które nie piją tego typu napojów.
Ponadto, zgodnie z wynikami badań, które zostały opublikowane w American Journal of Preventive Medicine, spożycie SSBs jest również bezpośrednio związane z większym spożyciem niezdrowej żywności.
Na przestrzeni ostatnich 20 lat spożycie słodzonych napojów gazowanych, napojów owocowych, napojów dla sportowców i napojów energetycznych znacznie wzrosło, wywołując niepokój, ponieważ większa konsumpcja SSBs wiąże się z wysokim spożyciem kalorii. Jeszcze do niedawna jednak nie było jasne, co konkretnie w diecie powoduje wyższe spożycie kalorii u konsumentów napojów SSBs.
- Głównym celem naszego badania było określenie, w jakim stopniu SSBs przyczynia się do podwyższenia poziomu spożycia kalorii wśród konsumentów SSBs oraz określenie grupy napojów i produktów żywnościowych, które bezpośrednio wpływają na zwiększenie konsumpcji SSBs - mówi główny autor badania Kevin Mathias z Deparment of Nutrition na University of North Carolina w Chapel Hill.
Zobacz również:
W badaniach National Health and Nutrition Examination Surveys, prowadzonych w latach 2003-2010, badacze analizowali dane na temat 10 955 dzieci w wieku od 2 do 18 lat. Uczestników podzielili na trzy grupy wiekowe: 2-5, 6-11, i 18-12 lat.
Jak się okazało, wraz ze wzrostem konsumpcji żywności i spadkiem konsumpcji napojów niesłodzonych, spożycie SSBs zwiększyło się.
Badając zarówno jedzenie, jak i niesłodzone napoje, autorzy odkryli, że SSBs są głównymi odpowiedzialnymi za wyższe spożycie kalorii wśród dzieci w wieku 2-5 lat oraz 6-11 lat. Podobne skłonności zaobserwowano wśród dzieci w wieku 12 lat.
- Wśród wszystkich analizowanych grup wiekowych, ilość energii w konsumowanej żywności wzrosła wraz z większym spożyciem SSBs – komentuje Mathias.
Wyniki te wskazują wyraźnie, że większe spożycie SSBs jest związane ze spożyciem żywności wysokokalorycznej.
Fakt ten jest niepokojący, ponieważ wiele produktów, które są związane z większą konsumpcją SSBs - pizza, ciasta, ciastka, smażone ziemniaki i słodycze - są również "najlepszym" źródłem tłuszczów stałych i dodatkowego cukru. Te właśnie składniki diety, wskazane przez amerykański przewodnik konsumenta Dietary Guidelines z 2010 roku, powinny być ograniczane, jeżeli zależy nam na własnym zdrowiu.
Komentarze do: Konsumpcja napojów słodzonych związana ze spożyciem większej ilości kalorii u dzieci