Do tej pory wiadome było, że spożywanie warzyw i owoców korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne człowieka. Jednak nowe badanie opublikowane w BMJ rozwija te informacje i sugeruje, że spożywanie tych naturalnych produktów, związane jest również z lepszym samopoczuciem i zdrowiem psychicznym.
Wcześniejsze badania sugerowały, że spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest optymalną ilością, która umożliwi zmniejszyć ryzyko wczesnego zgonu. Było to sprzeczne z innymi badaniami, które sugerowały, że należy jeść 7 porcji warzyw i owoców dziennie.
Naukowcy w ostatnich badaniach, prowadzonych przez dr Saverio Strangers z Univesrytetu Warwick Medical School w Wielkiej Brytanii, wykorzystali dane z Badań Zdrowia w Anglii, które obejmowały prawie 14 000 dorosłych osób, powyżej 16. roku życia.
Badanie to zabiera szczegółowe informacje na temat zdrowia psychicznego i fizycznego uczestników, a także ich zachowań zdrowotnych, pochodzenia demograficznego i cech społeczno-ekonomicznych.
Zobacz również:
Ogólnie rzecz biorąc, naukowcy odkryli, że wysokie i niskie samopoczucie psychiczne, związane było z niskim spożywaniem owoców i warzyw.
Szczegółowo, 35% uczestników, którzy jedli co najmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie, mieli zdecydowanie lepsze samopoczucie niż osoby, które spożywały mniej niż jedną porcje, a było ich 6,8%. Ponadto, 31% osób z dobrym samopoczuciem psychicznym, jadło co najmniej 4 porcje dziennie, a 28% jadło więcej niż dwie.
Naukowcy zaobserwowali przy tym inne zachowania, które wpływały na samopoczucie, takie jak palenie papierosów, spożycie alkoholu i otyłość – okazało się, że palenie tytoniów a spożywanie owoców, były związane ze zdrowiem psychicznym.
Według naukowców te odkrycia są bardzo znaczące, gdyż na zdrowie psychiczne nie wpływają tylko czynniki emocjonalne, ale również naturalne produkty, które mogą poprawić jakoś samopoczucia. Jednocześnie, mogą zapobiec wielu chorobom serca czy nowotworom. Jedynym ograniczeniem badania było to, że dane nie są wystarczające do kontynuowania dalszych badań.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Konsumpcja warzyw i owoców związana ze zdrowiem psychicznym