Kontrowersyjna dieta hCG
Twórcą diety hCG w latach 50-tych był endokrynologa Simeons. Obecnie dieta ta jest promowana przez Kevina Trudea, który jej zasady opisał w książce ,,They Don't Wont You to Know About”. Podstawę diety opracowanej przez powyższych autorów stanowi hormon występujący u kobiet w ciąży, który pomaga w leczeniu otyłości.
Co to jest hCG?
Gonadotropina kosmówkowa czyli hCG jest to hormon produkowany przez łożysko kobiety w ciąży. Używa się go głównie do leczenia niepłodności lub w zaburzeniach miesiączkowania. U mężczyzn powoduje wzrost testosteronu.
Etapy diety
Terapia odchudzająca hCG składa się z kilku etapów.
- Faza I
- Faza II
- III faza
Zobacz również:
Dietę hCG można powtarzać, jednak należy zachować okresy przerwy między cyklami (6 tygodni między pierwszym a drugim, a następnie pomiędzy następnymi 8, 12 i 20 tygodni).
Szybki spadek wagi w diecie hCG często przypisuje się hormonowi, który sobie podajemy, jednak jest to nieprawdą. Badania dowodzą, że spadek masy ciała w czasie stosowania diety jest spowodowany niską kalorycznością spożywanych posiłków, a nie przyjmowaniem hormonu.
Negatywne skutki diety:
- zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu
- zaburzenia w funkcjonowania mózgu
- nieprawidłowa praca nerek i czerwonych ciałek krwi
- niedobór witamin i składników mineralnych
- pojawienie się objawów charakterystycznych dla kobiet w ciąży( mdłości, wymioty)
- zaburzenia funkcjonowania gruczołów płciowych
- powiększenie gruczołów sutkowych
- powstawaniem trądziku
- zatrzymanie wody w organizmie
- podwyższenie ciśnienia tętniczego we krwi
- wahanie nastrojów
Przykładowy jadłospis w diecie hCG ( 500 kalorii)
Śniadanie (niesłodzone napoje (herbata, kawa ) w dowolnych ilościach + dozwolona jedna łyżka mleka dziennie, dozwolone używanie słodzików)
Obiad
- 100 g chudego mięsa (cielęciny, wołowiny, piersi kurczaka) lub świeżej białej chudej ryby (halibut, dorsz, flądra, okoń, szczupak, mintaj, sola, tilapia). Przygotowując obiad należy usunąć cały widoczny tłuszcz, a mięso powinno być ważone surowe i przyrządzone bez tłuszczu.
- 150-250 gram warzyw takich jak szpinak, boćwina, pomidor, cykoria, brokuł, kalafior, sałata, seler naciowy, cebula, rzodkiewki, ogórek, szparagi, kapusta
- 1 kromka pieczywa chrupkiego 10 g
- 1 owoc ( na przykład małe jabłko lub pomarańcza), 6 dużych truskawek lub 1/2 grejpfruta
Ten posiłek komponuje się z produktów używanych do przygotowania obiadu.
Dodatkowo przygotowując posiłki można używać wszystkich przypraw prócz cukru i oleju. Wskazane jest także spożywanie dużej ilości wody około 2 litrów dziennie, jak również można pić sok z cytryny raz dziennie.
Komentarze do: Kontrowersyjna dieta hCG (3)
autor nie pisze prawdy
1Właśnie jestem w trakcie diety hcg Jestem już po kilkunastu różnych dietach. Po raz pierwszy w czasie odchudzania czuje się bardzo dobrze, nie cierpię z głodu, mam dużo energii - waga leci w dół 0.5-1 kg dziennie! Nie ... pokaż całość
To nie prawda!
1Opis kolejno faz tej diety tutaj jest nieprawidłowy!!! Przykładowy jadłospis także!!! To juz poddaje w wątpliwość, że autor tego tekstu ma nie do końca sprawdzone informacje. A to, że spadek masy ciała w czasie stosowani... pokaż całość
Jestem rozczarowany
1Szkoda, że taki ciekawy i ważny temat został tak lekceważaco potraktowany. Surowe tłumaczenie z translatora, poprzekręcane nazwiska, przeinaczone fakty... Jeśli kogoś naprawdę interesuje ten temat to proponuję poszukać w... pokaż całość