Choć w Ameryce północnej jest mało znany, to im dalej na wschód, tym częściej widać go na talerzach, zwłaszcza w kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Cebulki, łodygi, liście i nasiona są jadalne, a można też uznać go za jeden z głównych składników absyntu.
Przez ostatnie 2000 lat zauważono, jak wiele korzyści dla zdrowia przynosi koper, zwłaszcza był bardzo popularny wśród społeczeństwa rzymskiego i w placówkach ochrony zdrowia w starożytnej Grecji. Koper jest stosowany w celu wsparcia funkcjonowania nerek, śledziony, wątroby, płuc i przewodu pokarmowego. W oparciu o wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a z czasem potwierdzone w gruntownych badaniach naukowych, wiadomo, że koper nadaje się do leczenia lub poprawy stanu fizycznego w takich przypadkach jak biegunka, niestrawność, wzdęcia, zaparcia, choroby serca, nadciśnienie, otyłość, choroby układu oddechowego, zaburzenia miesiączkowania, a nawet raka.
Koper włoski jest dość bogaty w fitoestrogeny i jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu i błonnika. Błonnik, kwas foliowy i potas mają korzystny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego, a jednocześnie przyczyniają się do usuwani rakotwórczych toksyn z jelita grubego. Członkowie Uniwersytetu Eulji w Koreii odkryli, że samo wdychanie olejku z kopru w znacznym stopniu przyczynia się do trawienia pokarmu przy jednoczesnym obniżeniu zapotrzebowania kalorycznego.
Zobacz również:
Koper włoski działa jak chemiczny środek zapobiegający nowotworom
Tak jak w przypadku praktycznie wszystkich ziół koper jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, ale szczegółowe badania wykazały, że ma wyjątkowe właściwości przeciwzapalne dzięki substancji zwanej anetolem. Ta szczególna składowa przyczynia się nie tylko do blokowania stanów zapalnych, ale również przetwarzania zwykłych komórek w komórki nowotworowe.
Koper może pomóc w tłumieniu apetytu, a także aktywować metabolizm. Turyński Państwowy Instytut Rolnictwa w Niemczech był w stanie wykazać, że koper pomaga zmniejszyć spożycie pokarmu. Uważa się również, że koper pomaga w rozkładaniu złogów tłuszczu we krwi wykorzystując to jako źródło energii. Koper wpływa również na zwiększenie częstotliwości oddawania moczu, zmniejszając tym samym ilość wody w organizmie. Jest to zdecydowanie polecane do każdego programu odchudzania, który powinien również obejmować zdrowe i świeże produkty organiczne.
Ostatnio badacze z Uniwersytetu w Granadzie odkryli, że koper może też w jakiś sposób wpłynąć na sen, dzięki zawartości melatoniny, która jest oczywiście odpowiedzialna za jego regulację.
Bartłomiej Kapliński
Komentarze do: Koper włoski może pomóc zneutralizować raka i zrzucać wagę