Algi są jeszcze zbyt mało znane, a jednak, są one wspaniałe dla zdrowia. Jeszcze bardzo mała liczba konsumentów zajada się algami.
A jednak, ich zalety w dalszym ciągu są pokazywane. Tym razem, to dziennik Journal of Agricultural and Food Chemistry ujawnia, że algi są bogatym źródłem nowych składników pokarmowych zdrowych dla serca.
Algi mogą nawet ewentualnie rywalizować z produktami mlecznymi, jeśli chodzi o kategorię peptydów bioaktywnych.
Zobacz również:
Badacze odkryli, że niektóre proteiny z alg funkcjonują jak peptydy bioaktywne i obniżają ciśnienie krwi.
Przypomnijmy, że ostatniego roku mówiono również, że algi mogą pomóc w zwalczaniu otyłości, ponieważ mają one zdolność absorbowania tłuszczów.
A całkiem ostatnio, mówi się dodatkowo, że zgranulowane algi mogłyby być dobrą opcją zastąpienia soli. Ich zawartość sodu wynosi jedynie 3,5%, w porównianiu do 40% soli przemysłowej.
Komentarze do: Korzyści odżywcze alg jeszcze nieznane