Imbir, cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa niezmiennie kojarzą nam się z rodzinną atmosferę i świętami Bożego Narodzenia. Jakie korzyści płyną ze spożywania tych przypraw?
Imbir
Składa się z kilku olejków eterycznych, które mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz zwalczają pasożyty. Poprawia również funkcje trawienne, pomaga w problemach żołądkowo-jelitowych, obniża gorączkę, zwalcza mdłości, redukuje stany zapalne, wzmacnia odporność oraz podgrzewa organizm.
Jeśli chcesz wykorzystać walory zdrowotne imbiru, użyj świeżego korzenia i pij ciepłe napoje oraz jedz dania z warzyw.
Cynamon
Najsilniejszą właściwością cynamonu jest obniżanie poziomu cukru we krwi. Doktor Richard Anderson z Beltsville Human Nutrition Research Center, przeprowadził szereg badań nad cynamonem i cukrzycą. Wywnioskował, że przyprawa ta wpływa na działanie insuliny, hormony oraz reguluje poziom cukru we krwi. Pomaga też w profilaktyce i leczeniu: problemów z wysokim poziomem cholesterolu, zatruć pokarmowych, chorób serca, insulinooporności, udarów oraz wrzodów.
Zobacz również:
Dodawaj go do zup, napojów, herbaty, owsianki oraz jabłek i bananów.
Mięta pieprzowa
Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz jest przeciwutleniaczem. Jest używana głownie w przypadku dolegliwości żołądkowych. Udowodniono również jej właściwości przeciwbólowe oraz to, że pomaga w problemach z oddychaniem, zwalcza alergię, a nawet zmniejsza zmiany nowotworowe.
Herbata z miętą pieprzową pomaga w trawieniu oraz eliminuje gazy po spożyciu dużych posiłków. Ciepłe kompiele z jej użyciem wspomagają układ oddechowy.
Gałka muszkatołowa
Podczas gdy jej używasz, bądź ostrożny. Przedawkowanie może doprowadzić do palpitacji serca, nadmiernego pocenia oraz halucynacji.
Kiedy przyprawa jest używana prawidłowo, może przynieść wiele korzyści. Są to zarówno walory smakowe, jak i działanie lecznicze. Pomaga w zasypianiu, zwalcza problemy trawienne, wspomaga pracę mózgu oraz poprawia cyrkulację krwi. Leczy też bóle mięśni i ścięgien oraz łagodzi blizny i trądzik.
Pasuje zarówno do pieczonych potraw, jak i do herbaty.
Wanilia
Zawiera ponad 200 związków fitochemicznych. Stanowią one bioaktywne składniki roślin, które mają właściwości lecznicze. Pomagają one w walce z depresją, nerwicą, spadkiem libido, stanem zapalnym, hiperaktywnością oraz rakiem.
Wanilia jest świetnym dodatkiem do zimnych napojów, wypieków, owsianki oraz muesli.
Zuzanna Kućma
Komentarze do: Korzyści płynące ze świątecznych przypraw