Korzyści wynikające ze spożywania szpinaku
Wielu z nas ma nieprzyjemne wspomnienia już z czasu dzieciństwa, kiedy to kazano nam jeść odrażającą breję bez smaku, nazywaną szpinakiem. Oczywiście, spożywanie tej rośliny jest jak najbardziej wskazane – jest ona bogata w mikroelementy i witaminy niezbędne do funkcjonowania organizmu.
Znana jest zwłaszcza, jako dobre źródło żelaza – dlatego mięsiste, zielone liście są szczególnie polecane dla osób cierpiących na anemię. Na całe szczęście, szpinak można przyrządzić na wiele sposobów. Podsmażony na masełku, dodany do sałatki czy kanapki lub też jako jeden ze składników sosu do spaghetti przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.
Samo zdrowie
Według badań, szpinak jest bardzo bogaty w substancje odżywcze i witaminy oraz niskokaloryczny. Dzięki temu jest idealny dla osób będących na diecie. Jedna szklanka surowego szpinaku zawiera tylko 27 kalorii. Dodatkowo zawarte jest w niej 0,86 g białka, 30 mg wapnia, 0,81g żelaza, 24 mg magnezu, 167 mg potasu, 2813 IU witaminy A i 58 mikrogramów kwasu foliowego a także witaminę K, błonnik, fosfor i taminę.
Z tych proporcji nietrudno wywnioskować, że szpinak ma bardzo szerokie zastosowanie. Począwszy od wcześniej wspomnianych anemików (przez wysoką zawartość żelaza) po osoby cierpiące na niedobór magnezu (objawiający się problemami kardiologicznymi i częstymi skurczami mięsni) i kobiety w ciąży (ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego).
Szpinak jest jednym z najważniejszych źródeł potasu. Dla porównania zawiera go aż o 50% więcej niż banany. Rola potasu w organizmie jest bardzo ważna – odpowiada między innymi za prawidłową pracę mięśni oraz odpowiedni poziom energii u człowieka. Niedobór potasu powoduje ogólne osłabienia, apatię, arytmię (w skrajnych przypadkach również zatrzymanie akcji serca) a także obrzęki kończyn. Na niedobór potasu są szczególnie narażone osoby cierpiące na przewlekłe biegunki i wymioty a także przyjmujące leki moczopędne. Powinni oni uzupełniać niedobór, również przez wprowadzenie do diety szpinaku.
Wraz z soczewicą, tuńczykiem i jajami szpinak jest jednym z najlepszych dostawców żelaza do organizmu. Dzięki regularnemu spożywaniu tych niezwykle zdrowych liści możemy zapewnić organizmowi właściwe wykorzystywanie energii i odpowiedni poziom czerwonych krwinek (odpowiadających za transport tlenu w krwi) bo za to właśnie odpowiedzialne jest żelazo. Jak już wcześniej wspomniano szpinak jest szczególnie zalecany osobom u których zdiagnozowano anemię.
Zobacz również:
Jak zauważono, szpinak jest również źródłem wapnia. Niestety nie jest ono tak przyswajalne, jak w produktach mlecznych. Wchłanialność wapnia w szpinaku wynosi zaledwie 5%, podczas gdy w produktach mlecznych dochodzi do 28%. Warto również uważać, ponieważ szpinak jest bogaty w szczawiany – substancje wchodzące w reakcje chemiczne z wapniem w kościach, co może prowadzić między innymi do powstania kamieni nerkowych. Z tego też powodu, pomimo faktu, że zaleca się uwzględnianie szpinaku w diecie należy spożywać go z umiarem.
Szpinak jest również jednym z głównych źródeł magnezu dla organizmu ludzkiego, który jest niezbędny dla utrzymania prawidłowego poziomu energii w organizmie, prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów, odpowiedniego rytmu serca, i właściwego ciśnienia krwi a także odpowiada za prawidłowe działanie układu odpornościowego.
Szpinak szczególnie zalecany:
- Leczenie cukrzycy – szpinak zawiera przeciwutleniacz, pozwalający kontrolować stężenie glukozy we krwi.Dodatkowo zwiększa on wrażliwość na insulinę, oraz zapobiega niektórym zmianom cukrzycowym, mogącym wystąpić w organizmie osoby chorej. Badania wykazały również, że zapobiega występowaniu neuropatii związanej z cukrzycą.
- Zapobieganie nowotworom – wszystkie zielone rośliny zawierają chlorofil (szpinak zawiera go wyjątkowo dużo ze względu na mięsiste, intensywnie zielone liście), który okazał się skutecznym neutralizatorem niektórych substancji rakotwórczych, zwłaszcza tych zawartych w żywości poddawanej działalności wysokich temperatur (smażenie, grillowanie).
- Profilaktyka astmy – według badań, ryzyko zachorowania na astmę jest znacznie mniejsze u osób, które spożywają składniki bogate w beta-karoten, którego doskonałym źródłem jest szpinak. Oprócz niego, zaleca się spożycie moreli, brokułów, melonów i marchwi.
- Obniżenie ciśnienia krwi – osoby cierpiące na nadciśnienie doskonale zdaja sobie sprawę, że powinny spożywać pokarmy bogate w potas, który to neutralizuje szkodliwe działanie sodu. Szpinak jest doskonałym źródłem potasu, dzięki temu zarówno pomaga osobom cierpiącym na nadciśnienie jak i doskonale działa profilaktycznie.
- Zdrowe kości – szpinak jest również bogaty w witaminę K, która jest odpowiedzialna za stan naszych kości. Odpowiada ona za absorpcję wapnia, stanowiącego podstawowy budulec kości. Jak wiadomo niedobór tej witaminy może powodować podatność na złamania.
- Perystaltyka jelit – dzięki dużej zawartość błonnika a także dużej ilości wody zawartej w szpinaku doskonale reguluje działanie jelit. Dzięki regularnemu spożywaniu szpinaku unikniemy zaparć i problemów z układem trawiennym. Jest to szczególnie ważne dla kobiet po 40 roku życia, u których może wystąpić syndrom leniwego trawienia. Dzięki błonnikowi można zniwelować ten problem i uniknąć niekomfortowego uczucia ciężaru w jelitach.
- Skóra i włosy – szpinak jest również doskonałym źródłem witaminy A, która jest potrzebna do produkcji sebum, odpowiedzialnego z prawidłowy poziom nawilżenia skóry i włosów. Szpinak i inne zielone warzywa bogate w witaminę C są konieczne do budowy i regeneracji włókien kolagenowych, które są odpowiedzialne za zdrowy wygląd skóry i włosów. Dodatkowo niedobór żelaza bardzo często jest powodem nadmiernego wypadania włosów.
Zdrowe i smaczne
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie nie powinno być tylko zdrowe, ale również smaczne. Koniec więc z breją, która w wielu z nas powoduje odruch wymiotny. Można go spożywać zarówno surowy – na przykład zastępując nim sałatę na kanapkach, jak również gotowany. Doskonale sprawdza się w towarzystwie sera z niebieską pleśnią w sosie do makaronu. Również podsmażony na masełku, jako dodatek do obiadu czy przekąska. Szpinak można również wykorzystywać w dipach i koktajlach warzywnych. Krótko mówiąc nie ważne jak, ponieważ każdy powinien wybrać przepis odpowiadający osobistym preferencjom, ważne aby szpinak do diety wprowadzić.
Komentarze do: Korzyści wynikające ze spożywania szpinaku (3)
Szpinak źródłem witamin
1Miałem problemy z niedoborem potasu, na szczęście wystarczyła zmiana diety i wszystko się unormowało. Szpinaku jadłem dużo, dużo moreli suszonych, sporo pomidorów. Musiałem się przekonać nawet do soku pomidorowego. Ale c... pokaż całość
Szpinak i suplementy diety
1Szpinak, banany, morele i jak to nie wystarczy to jeszcze wezmę sobie katelin+. Suplementy diety to dobra rzecz, byle korzystać z nich rzecz jasna z głową.... pokaż całość
Zalety szpinaku
1Szpinak jest bardzo dobry! Moje dzieci go uwielbiają, zjedzą go wszędzie, jajecznicy czy omletach, no wszędzie. Jest bardzo smaczny i zdrowy! Oczywiście, trzeba uważać. Niektórzy mogą mieć problemy z kamieniami nerkowymi... pokaż całość