Korzyści z diety bezglutenowej
Coraz częściej słyszymy, iż ktoś wyklucza ze swojej diety gluten. Taki sposób odżywiania zyskuje coraz większą popularność. Czemu ją zawdzięcza. Jakie korzyści wynikają ze stosowania diety bezglutenowej?
Czym się charakteryzuje dieta bezglutenowa i dla kogo została stworzona - o tym trochę później. Na początek należy dowiedzieć się, czym jest sam gluten i w jakich produktach możemy go spotkać.
Najkrócej mówiąc gluten to białko pochodzenia roślinnego. W jego skład wchodzą dwa białka: glutenina i gliadyna. Choć ich nazwy są niecodzienne i trudne do zapamiętania, to one same występują w produktach bardzo nam znanych i często goszczących na naszych stołach. Gluten znajduje się w naszych najczęściej spożywanych zbożach, a mianowicie: w pszenicy, owsie i życie. Przez to jest składnikiem podstawowych produktów: chleba (pszennego, żytniego), bułek, płatków, makaronów. Gluten znajduje się także w jęczmieniu i orkiszu.
Dieta bezglutenowa
Jak sama nazwa wskazuje, dieta nakazuje pozbycie się glutenu z całego jadłospisu. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że decydując się na dietę bezglutenową, musimy zrezygnować z wielu potraw, także z tych, bez których pożywne śniadanie jest niemal niemożliwe. Nic bardziej mylnego. Możemy wybrać takie, które zostały wyprodukowane w wersji bez glutenu. Na opakowaniach szukajmy znaczka: przekreślony zbożowy kłos.
Zobacz również:
Dlaczego stworzono dietę bezglutenowa?
Jest ona odpowiedzią na potrzeby osób, które chorują na celiakię lub są uczulone na gluten. W tych dwóch przypadkach wyeliminowanie glutenu jest konieczne, a nieusunięcie go z jadłospisu (w przypadku celiakii na całe życie), może nieść za sobą nieprawidłowe działanie układu pokarmowego.
Dyskusji podlegają sytuacje, w których osoby nie muszą rezygnować z glutenu, a jednak to robią.
Korzyści z diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa pomoże każdemu, kto chce zgubić kilka zbędnych kilogramów. Poprzez pozbycie się mącznych produktów posiłki staną się lżejsze, a nam łatwiej będzie utrzymać wymarzoną figurę. Bezglutenowe pieczywo, ryż biały, brązowy, kasza gryczana i jaglana zastąpią chleb pszenny i tradycyjne makarony. Produkty z glutenem „zapychają” nasz organizm, hamując procesy metaboliczne.
Dieta bezglutenowa proponuje również spożywanie nieprzetworzonych produktów, np. świeżego mleka i jajek. Na zdrowie wyjdzie nam na pewno jedzenie mięs i ryb bez stosowania panierek, które źle wpływają na naszą wątrobę i funkcjonowanie układu pokarmowego.
Przez pozbycie się glutenu nie dostarczymy organizmowi pustych kalorii, a nasze posiłki staną się wartościowsze. W układzie pokarmowym nie będą kumulowały się zbędne treści, co przeciwdziała stanom zapalnym oraz innym nieprzyjemnym dolegliwościom np. wzdęciom.
Dieta bezglutenowa to także dużo owoców i warzyw. Mogą być zarówno świeże, jak i konserwowe. Bardzo ważne jest to, że eliminuje się warzywa smażone i panierowane. Warzywa w procesie obróbki tracą wiele witamin. Dzięki tak istotnej pozycji warzyw i owoców dieta bezglutenowa jest lekkostrawna.
Jak widzimy, dieta bezglutenowa jest skierowana nie tylko dla osób, które są uczulone na gluten lub chorują na celiakię, ale także do tych, którzy dbają o swój wygląd i zdrowie. Dzięki niej poczujemy się lekko i zdrowo!
Komentarze do: Korzyści z diety bezglutenowej