Korzyści z jedzenia grzybów
Mimo, że grzybów nie zaliczamy ani do warzyw, ani do owoców to dzięki nim możemy dostarczyć naszemu organizmowi paru ważnych składników odżywczych. Warto się przkonać, jak
Panuje powszechne przekonanie, że najlepszym dostarczycielem zbędnych witamin i minerałów dla naszych organizmów są różnokolorowe owoce i warzywa. Im więcej kolorów będą posiadały produkty żywnościowe, tym lepiej, ponieważ wpływa to na różnorodność naszej diety. Jednak to przekonanie nie sprawdza się w przypadku grzybów, ponieważ większość jadalnych grzybów jest koloru białego i brązowego.
Podział na składniki odżywcze znajdujące się w grzybach
Weźmy pod uwagę składniki odżywcze pieczarek. Nadają się one do tego najlepiej, ponieważ mają taką samą strukturę jak większość innych grzybów. Jeśli posiekamy je lub pokroimy w plasterki, a następnie wypełnimy nimi jedną szklankę to otrzymamy poniższy skład odżywczy:
- 15 kalorii;
- 0 g tłuszczu;
- 2,3 g węglowodanów ( z czego 1,4 g to cukier, a 0,7 g to błonnik);
- 2,2 g białka.
Grzyby charakteryzują się niską zawartością sodu, tłuszczy, kalorii i cholesterolu. Posiadają dużo witaminy B. Dla weganinów grzyby są jedynym pokarmowym źródłem na uzyskanie potrzebnej witaminy D. Poza tym w grzybach znajduje się kilka cennych składników mineralnych takich jak: selen, miedź, żelazo, potas i fosfor.
Zobacz również:
- Kalafior - właściwości odżywcze i korzyści ze spożywania
- Peeling - gładka, zdrowa i młoda skóra
- 10 produktów, które powinno jeść małe dziecko
- Jak zwalczać agresję u małego dziecka?
- Ćwiczenia na klatkę piersiową
- Dlaczego warto uprawiać sport indywidualny?
- Domowe sposoby na zaskórniki
- Rola białka w żywieniu człowieka
W grzybach znajdziemy również włókna dietetyczne takie jak beta-glukany i cholinę. Beta-glukany wpływają na zwiększoną odporność insuliny we krwi, a także obniżają poziom cholesterolu, co jest związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości.
Jeśli zaś chodzi o cholinę, jest to ważny składnik odżywczy, który wspomaga takie ważne czynności życiowe jak: sen, uczenie się, poruszanie mięśniami lub pamięć. Oprócz tego zmniejsza przewlekłe stany zapalne i działa na odpowiednie wchłanianie tłuszczu.
Wpływ grzybów na zdrowie
Rak
Grzyby są bogate w selen. Ten związek mineralny sprawia, że zachodzi detoksykacja wśród niektórych związków rakotwórczych, a także pełni ważną funkcję podczas działania enzymu wątrobowego. Ponadto selen wpływa na zapobieganie zapaleń i zmniejsza wzrost nowotworów.
W kwestii raka, grzyby posiadają również witaminę D, która także sprzyja zahamowaniu wzrostu nowotworów. Jest jeszcze kwas foliowy, który ma swój udział w niwelowaniu tworzenia się komórek nowotworowych w DNA.
Cukrzyca
Grzyby posiadają ważny dla cukrzyków błonnik. Dzięki jednej filiżance smażonych różnorodnych grzybów, każdy cukrzyk może sobie zapewnić 3 gramy błonnika.
Choroby układu krążenia
Grzyby przyczyniają się do lepszej pracy układu krążenia. Dzięki zawartemu w nich potasowi i sodowi organizm ma możliwość korzystniejszej regulacji ciśnienia krwi. Jest to potem związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i nadciśnienia tętniczego.
Odporność
Wspomniane wcześniej beta-glukany zawarte w grzybach przyczyniają się do wzmacniania układu odpornościowego w walce z komórkami rakowymi i tworzeniem się guzów.
Masa ciała
Dzięki błonnikowi możliwa jest łatwiejsza kontrola wagi. Dzieje się tak w wyniku jego roli jako swoistego wypełniacza układu trawiennego. Człowiek dłużej czuje się syty i ma mniejszy apetyt, co wpływa na mniejsze spożywanie pokarmów.
Zagrożenia ze strony grzybów
Grzyby są zdrowe, jednak trzeba pamiętać, że trzeba jeść te właściwe. Grzyby dzielą się na jadalne i trujące. Poprzez zjedzenie nieodpowiedniego grzyba można zachorować na poważną chorobę, a w najgorszym przypadku umrzeć. Najbezpieczniej jest, jeśli korzysta się z grzybów wyhodowanych w odpowiednich warunkach. Nigdy nie należy też jeść grzybów, których nie znamy.
Komentarze do: Korzyści z jedzenia grzybów (3)
Grzyby nie mają witamin
2NO proszę i co się dowiaduje, że grzyby jednak są nawet zdrowe? A u mnie w rodzinie to się zawsze potwarzało, że grzyby może i są smaczne ale nie mają żadnych witamin, sa bezwartościowe... Osobiście nie lubię grzybów pró... pokaż całość
mi tak samo dużo osób powtarzało, że grzyby nie mają wartości, teraz mam dodatkowy argument, żeby je jeść :) bo akurat ja to grzyby uwielbiaaaaaaam, już nie mogę doczekać się uszek z grzybami wigilijnych *.*... pokaż całość
Jak rozpoznać trujące grzyby?
1A czy znacie jakieś bezpieczne metody na zbieranie grzybów? Wiem, że niesposób zebrać trującego a jestem początkująca. Słyszałam coś o zgaladaniu pod spód, coś o tych pierścieniach pod kapeluszkiem czy jak to się tam naz... pokaż całość