Korzyści z jedzenia jabłek
Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców na świecie, występujący w wielu odmianach, które można uprawiać przez większą część roku. Jabłka są więc owocami łatwo dostępnymi oraz nadającymi się do długotrwałego przechowywania w odpowiednich warunkach. Oprócz atrakcyjnego wyglądu i smaku posiadają one wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie, ich regularne spożywanie jest korzystne dla zdrowia.
Wartości odżywcze jabłek
Jabłka to owoce, które są bardzo bogate w ważne składniki odżywcze takie jak: przeciwutleniacze, flawonoidy, błonnik pokarmowy oraz szereg witamin. Jabłko stanowi bogate źródło witaminy C, czyli silnego przeciwutleniaczem posiadającego naturalną zdolność do blokowania szkodliwych skutków działania wolnych rodników, a także wzmocnienia odporności organizmu. W jabłku znajdziemy też kompleks witamin B: ryboflawinę, tiaminę i witaminę B-6, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu czerwonych krwinek oraz właściwego działania układu nerwowego.
Spożywanie jabłek dostarcza organizmowi spore ilości błonnika pokarmowego, który obniża stężenie glukozy we krwi, zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz mniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Cennym składnikiem jabłek są również związki polifenolowe pomagających chronić organizm przed działaniem wolnych rodników. W jabłkach znajdziemy również takie minerały, jak: wapń, potas i fosfor oraz witaminy E i K. Należy jednak podkreślić, że znaczna część z wymienionych wyżej składników odżywczych znajduje się w skórce jabłka.
Zobacz również:
Zdrowotne korzyści jedzenia jabłek
Liczne badania naukowe potwierdzają, że uwzględnienie jabłek w codziennej diecie w korzystny sposób oddziałuje na ludzki organizm. Regularne spożywanie jabłek, dzięki zawartej w nich kwercetynie, pomaga ograniczyć ryzyko wystąpienia problemów neurologicznych. Kwercetyna wykazuje również właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne.
Naukowcy z Uniwersytetu Cornella (Stany Zjednoczone) dowiedli również, że jedzenie jabłek pomaga chronić komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, co zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych. Inne badania dowiodły z kolei, że osoby, które często sięgają po jabłka, są w mniejszym stopniu zagrożone udarem niedokrwiennym mózgu. Oprócz tego, codzienne jedzenie jabłek pozwala w dłuższej perspektywie na zauważalne obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Jabłka mogą również pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Badanie z udziałem ponad 187 tysięcy ludzi dowiodły, że osoby spożywające porcję jabłek, winogron, rodzynek, borówek i gruszek trzy razy w tygodniu, miały 7% mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu do tych, którzy nie stosowali się do tego zalecenia. Prowadzone są również badania nad wpływem jabłek na ryzyko wystąpienia nowotworów. Pojawia się coraz więcej dowodów na to, że uwzględnienie w codziennej diecie warzyw i owoców bogatych w związki fenolowe, w tym również jabłek, obniża ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe.
Podsumowanie
Jabłka to owoce pełne cennych składników odżywczych, a ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści ludzkiemu organizmowi. Jedząc jabłka pamiętajmy jednak, że znaczna część cennych składników tego owocu znajduje się w jego skórce - dla większości gatunków jabłek skórka jest rejonem największego zagęszczeniem witamin. We wszystkim należy zachować umiar, dotyczy to również jedzenia jabłek, gdyż spożywanie ich w nadmiernych ilościach może przyczynić się do osłabienia szkliwa zębów.
Stanisław Skorcz
Komentarze do: Korzyści z jedzenia jabłek