Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ogórków
Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, która jest powszechnie uprawiana w wielu rejonach świata. Najpopularniejszym w Polsce gatunkiem ogórka jest ogórek siewny. Określenie „ogórek” odnosi się zarówno do całej rośliny, jak i do jej jadalnych owoców, które w 95% składają się z wody i charakteryzują się niską zawartością tłuszczu, węglowodanów oraz sodu. Ogórek jako roślina jadalna posiada liczne właściwości prozdrowotne.
Wartości odżywcze ogórka
1 porcja surowego ogórka ze skórką, czyli około 119 gramów, zawiera w sobie 115 g wody, 16 kalorii, 0,8 g białka, 0,2 g tłuszczu i 2,9 g węglowodanów - w tym 0,9 g błonnika i 1,8 gramów cukru. Ogórek stanowi bogate źródło witaminy K oraz witaminy C, a oprócz tego dostarcza organizmowi inne, ważne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak: magnez, potas, mangan i witaminę A, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B-6, kwasu foliowy, kwasu pantotenowy, wapń, żelazo, fosfor, cynk i miedź.
Wszystkie wymienione wyżej witaminy i sole mineralne są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Oprócz tego ogórki zawierają lignany, czyli związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, które wykazują również działanie zmniejszające ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz niektórych rodzajów nowotworów.
Korzystne właściwości ogórków
Uwzględnienie w codziennej diecie różnego rodzaju owoców i warzyw pozytywnie wpływa na stan zdrowia, sprzyja utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób.
Zobacz również:
Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że zwiększenie konsumpcji pokarmów roślinnych, takich jak ogórki, obniża ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, a jednocześnie pomaga w zachowaniu dobrego stanu skóry, zwiększeniu energii życiowej i przywróceniu właściwej masy ciała.
Ogórki charakteryzują się bardzo wysoką zawartością wody, dzięki czemu skutecznie zapobiegają odwodnieniu i są produktem zalecanym do spożycia w okresach upałów. Wartości odżywcze ogórków wspomagają również proces uzupełniania elektrolitów w organizmie.
Ogórki mogą być także stosowane zewnętrznie na powierzchnie skóry, gdyż wykazują właściwości chłodzące i kojące, a także wpływają na zmniejszenie obrzęków, podrażnień i stanów zapalnych. Plasterki ogórka mogą być umieszczone w okolicy oczu w celu redukcji porannej opuchlizny lub zaaplikowane na skórę w celu złagodzenia i oparzeń będących skutkiem nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne.
Niedobory witaminy K mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia złamań kości. Naturalnym źródłem pokarmowym witaminy K są przede wszystkim niektóre warzywa i owoce, w tym również ogórki, których jedna porcja (ok. 120g) zaspokaja 11% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę K. Dzięki temu ogórki stanowią istotny element wspierający procesy przyswajania wapnia, czyli pierwiastka niezbędnego do zachowania prawidłowego stanu tkanki kostnej.
Podsumowanie
Stosując ogórki w codziennej diecie należy pamiętać o ich właściwym przechowywaniu (najlepiej w lodówce) oraz ograniczonym okresie przydatności do spożycia. Najwięcej wartości odżywczych mają ogórki świeże, które są spożywane bezpośrednio po zakupie, najlepiej w formie surowej. Ogórki są doskonałym składnikiem sałatek oraz chłodników. Kupując ogórki należy mieć na uwadze fakt, że jest to roślina uprawna, która może być narażona na działanie szkodliwych pestycydów, dlatego warto zaopatrywać się w sprawdzonych sklepach lub u sprawdzonych dostawców.
Stanisław Skorcz
Komentarze do: Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ogórków