Korzyści zdrowotne z jedzenia kapusty
Wszyscy doskonale ją znamy, jemy w różnych postaciach, czy to w sałatkach na surowo, poszatkowaną, kiszoną, czy w postaci bigosu, czy w naszych przepysznych polskich pierogach, krokietach, zasmażaną, podawaną na stół wigilijny również pod wieloma postaciami. Jest to jedno z naszych najbardziej popularnych polskich warzyw - kapusta.
Występuje w różnych wariantach kolorystycznych jak i w różnej formie. Od białej po czerwoną, o liściach gładkich i marszczonych. Poza jej walorami smakowymi możemy wymienić wiele korzyści zdrowotnych z racji zawartych w niej licznych składników odżywczych.
Składniki odżywcze zawarte w kapuście
Według USDA National Nutrient Database pół szklanki posiekanej kapusty (75g) zawiera jedynie 17 kalorii, 4 g węglowodanów (1g błonnika i 2g cukru) i 1g białka. Pół szklanki ugotowanej kapusty dostarcza nam 47% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto dostarcza 102% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 8% na mangan, 6% dzienniej dawki kwasu foliowego oraz w nieco mniejszych dawkach witaminę B6, wapń, potas i tiaminę.
Zawiera także:
- przeciwutleniacze,
- beta-karoten,
- luteinę,
- flawonoidy,
- kwercetynę,
- apigeninę,
- zeaksantynę
Korzyści z jedzenia kapusty
- spożywanie kapusty zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca, poprawia wygląd cery, zwiększa energię,
- poprawia pracę mózgu i koncentrację, zapobiega chorobie Alzheimera i demencji,
- pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- usuwa toksyny z organizmu,
- niweluje kaca
Zobacz również:
Co więcej, wprowadzenie jej do codziennej diety daje ochronę przy radioterapii. Udowodniły to badania przeprowadzone w Georgetown, gdzie wystawiono szczury na śmiertelną dawkę promieniowania. Część z nich pozostała po tym bez leczenia, innym wstrzykiwano codziennie przez dwa tygodnie dawkę indolo-3-karbinolu (DIM) zawartego w kapuście. Szczury niepoddane leczeniu nie przeżyły, natomiast te poddane terapii w ponad 50% pozostały przy życiu. Takie samo badanie przeprowadzono na myszach, które jak się okazało po podawaniu DIM, miały wyższą liczbę krwinek białych i czerwonych oraz płytek krwi niż szczury. Trzeba tu dodać, ze przy radioterapii liczba owych krwinek i płytek często znacznie maleje.
DIM zapobiega również nowotworom, a powyższe badanie dowodzi, że jest w stanie również ochraniać zdrowe tkanki w trakcie walki z rakiem.
Inną substancją antyrakową zawartą w kapuście jest sulforafan, który nadaje jej nieco gorzkawego smaku i apigenina, która cudownym sposobem jest w stanie zmniejszyć rozmiar guza w złośliwej formie raka piersi, jak pokazują badania na Uniwersytecie w Missouri.
Według ostatnich badań The American Journal of Clinical Nutrition spożywanie pokarmów bogatych we flawonoidy zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego, to samo się tyczy polifenoli - podobnie jak flawonoidów - zawartych w kapuście.
Patrząc na wyżej wymienione korzyści wynikające z jedzenia kapusty, zważając na przysmaki, które z niej można sporządzić i mając na uwadze jej niską cenę oraz ogólną dostępność, powinniśmy wprowadzić ją czym prędzej do codziennej diety i cieszyć się wszystkimi jej dobrodziejstwami.
Aleksandra Duda
Komentarze do: Korzyści zdrowotne z jedzenia kapusty