Kuskus – właściwości i korzyści zdrowotne
Ostatnio polska kuchnia została wprost zawojowana przez kuskus. Ta drobna kasza uzyskiwana z pszenicy, jęczmienia lub prosa wyśmienicie nadaje się do przyrządzania tzw. szybkich potraw. Czym właściwie jest kuskus i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie go?
Kuskus jest powszechnie uznawany za kaszę, choć w obecnej formie bliżej mu do makaronu. Jego historia sięga ok. 3 tysięcy lat p.n.e., gdyż początkowo był przyjmowany jako materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy za pomocą tradycyjnych, kamiennych żaren. Znany wówczas w północno-zachodniej Afryce, gdzie uchodził za danie tradycyjne, szybko zyskał popularność również w Maroku, Algierii, Tunezji i Libii, oraz wkrótce w Senegalu i Sycylii. Wskutek podboju Algierii przez Francję w XIX w. kuskus dotarł również na kontynent europejski.
Tradycyjnie uzyskiwany był poprzez ręczne obłuskiwanie i rozdrabnianie ziaren pszenicy (tzw. twardej pszenicy durum – zawiera więcej białka niż pszenica miękka, w Polsce używana do produkcji pieczywa, kaszy manny i makaronów), a następnie spryskanie ich wodą z dodatkiem soli oraz obtacza w mące pszennej – każde z osobna – formując drobne kuleczki. Trzeba przy tym pilnować, by ziarna się nie posklejały i miały odpowiednią, jednakową wielkość. Ostatnim etapem powstawania kaszy kuskus jest suszenie otrzymanego grysiku na słońcu.
Dziś kuskus przypomina bardziej makaron niż kaszę. Otrzymuje się go w wyniku granulacji (rozdrabniania) mąki pszennej z wodą i innymi dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnie przeznaczonym do tego sicie. Jest to produkcja przemysłowa, wiec kuskus wciąż potocznie zwany kaszą trafia na nasze stoły jako suszony produkt instant, pęczniejący w gorącej wodzie.
Zobacz również:
Wartości odżywcze kuskusu
Wartość energetyczna kuskusu jest porównywalna do wartości pozostałych produktów zbożowych, ponieważ 100 gram kuskusu zawiera prawie 360 kalorii. Wyróżnia go natomiast bardzo duża zawartość białka – ok. 13 gram, co jest niemal 1,5-2 razy większą ilością niż w kaszy perłowej czy białym ryżu. Kasza ta zawiera również wiele węglowodanów (ok. 72 gramy), błonnik, witaminy z grupy B (niacyny i tiaminy), witaminę E, wapń, żelazo oraz fosfor. Ponadto kuskus cechuje się niską zawartością tłuszczu (co gwarantuje mniejsze obciążenie dla przewodu pokarmowego) i zarazem dużą ilością kwasów nienasyconych. Jest lekkostrawny i sycący, przez co poleca się go kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobom w starszym wieku. Mimo swojej lekkości dodaje energii i wyśmienicie syci.
Jak przygotować kuskus?
Kasza kuskus jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ponieważ należy on do kasz zaparzanych, a więc nie potrzebujących gotowania. W zależności od innych dodatków wystarczy zalać go gorącą wodą, mlekiem lub bulionem mięsnym/warzywnym i odstawić, aż napęcznieje. Kuskus może stanowić główny składnik bądź dodatek do wielu dań warzywnych i mięsnych z mięsa drobiowego, wołowego, jagnięcego lub ryb. Jada się go również jako uzupełnienie do sałatek, zapiekanek, sosów, zup i gulaszu. Tym samym kuskus jest jednym z podstawowych składników kuchni orientalnej i afrykańskiej. Równie dobrze smakuje na słodko – z owocami i sosami owocowymi, z miodem, cynamonem i orzechami.
Gdy jesteśmy zabiegani i zapracowani, warto sięgać po szybkie w przygotowaniu potrawy, które jednocześnie sycą i są niskokaloryczne. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie skuszenie się na lekki, sycący i łatwy w przygotowaniu produkt, jakim jest kuskus.
Autor: Kinga Siedlik
Komentarze do: Kuskus – właściwości i korzyści zdrowotne