Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego i są konieczne dla prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu. Niestety Polacy wciąż zbyt mało wiedzą o kwasach omega-3 i o tym, jak zapewniać je w swojej diecie.
Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co oznacza, że są to tłuszcze, które posiadają w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne (C=C). Występują w dużej ilości w roślinach oraz np. w rybach, które żywią się roślinami bogatymi w te związki. Są o wiele zdrowsze niż tłuszcze nasycone, czyli zwierzęce, które różnią się budową - posiadają w łańcuchu węglowodorowym wyłącznie wiązania pojedyncze (C-C).
DHA najbardziej korzystny dla zdrowia
Kwasy z grupy omega – 3 to kwas dokozaheksaenowy (DHA), który stanowi bardzo ważny składnik budulcowy siatkówki oka i osłonek mielinowych komórek mózgu, kwas eikozapentaenowy (EPA) który bierze udział w wielu fizjologicznych procesach oraz kwas alfalinolenowy (ALA). ALA, który znajduje się w lnie, szpinaku, brokułach i sałacie, jest prekursorem kwasów DHA i EPA. Jednak organizm człowieka zamienia ALA na korzystniejsze DHA i EPA w niewielkim stopniu. Dlatego eksperci zalecają spożywanie produktów bogatych w DHA.
Zobacz również:
DHA stanowi niezbędny składnik diety każdego człowieka i należy dbać, abyśmy nie byli narażeni na jego niedobory. Warto więc spożywać pokarmy o wysokiej zawartości EPA i DHA, którymi są tłuste ryby morskie: śledź, makrela, łosoś, sardynki. W mniejszej ilości DHA znajdziemy także w drobiu oraz jajkach, przy czym zdecydowanie więcej będzie go w produktach, które nie są otrzymane w wyniku hodowli przemysłowej.
Zadbaj o uzupełnienie niedoborów omega-3 w ciąży
Niestety przeciętna Polka nie spożywa wystarczającej ilości ryb morskich, a jedynie połowę zalecanej wartości, dlatego specjaliści m.in. z Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego rekomendują ciężarnym oraz mamom karmiącym piersią dodatkową suplementację DHA. Według zaleceń ekspertów kobiety w ciąży i karmiące powinny otrzymywać suplementację 200 - 600 mg DHA dziennie w zależności od ilości spożywanych ryb. Dawka do 1 g DHA na dobę jest uznawana za bezpieczną.
Zgodnie z zaleceniami Komisji Europejskiej korzystne działanie na prawidłowy rozwój oczu i mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią występuje w przypadku spożycia przez matkę 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i EPA.
- „W zapewnieniu prawidłowej ilości DHA pomoże ciężarnym innowacyjny suplement diety Pregna250 DHA. W opakowaniu znajduje się 30 malutkich kapsułek, a każda z nich zawiera DHA w rekomendowanej dawce 250 mg. W zależności od swoich zwyczajów żywieniowych przyszłe mamy mogą przyjmować jedną lub dwie kapsułki dziennie.” – tłumaczy Agata Chodakowska, Product Manager.
Komentarze do: Kwasy omega-3 niezbędnym składnikiem diety (5)
Dobry wybór
1Kwasy omega 3 to dobry wybór. Vitamarin również, ponieważ zawiera cenne oleje z sardeli i tuńczyka, które wpływają nie tylko na odporność dziecka, ale i na pamięć i koncentrację.... pokaż całość
omega 3
1Ja mam zamiar właczyć mojemu starszemu synowi vitamarin junior właśnie w kapsułkach. jak był mały podawałam nieustannie tran bo sama jak byłam mała piłam. teraz są takie fajne suplementy jak ten e obok niezastapionych kw... pokaż całość
Kwasy Omega-3
1Może i tak, ale wydaje mi się, że powinno się kłaść większy nacisk na zdrowe odżywianie naszych dzieci, bo jednak mamy coraz więcej konserwowanej żywności, napakowanej różnymi niezdrowymi środkami.... pokaż całość
Kwasy omega
1Myślę, że się to trochę poprawia, bo praktycznie większość moich znajomych mam już się rozczytuje na ich temat.... pokaż całość
Kwasy omega
1Dziwi mnie, że tak mało osób wie o działaniu kwasów omega 3. A nawet jeśli wiedzą to codzienna dieta jest w nie bardzo uboga.... pokaż całość