Kwasy tłuszczowe omega-3 od dawna są rekomendowane jako skuteczny środek przeciwko chorobom sercowo-naczyniowym, demencji i niektórym typom raka. Potrójnie negatywny nowotwór piersi jest wyjątkowo agresywny i zazwyczaj nie odpowiada na wiele naturalnych terapii, ponieważ proliferuje w sposób wysoce inwazyjny.
Nowe badanie pokazuje zaś, że kwasy DHA i EPA (omega-3) są w stanie zahamować proliferację komórek także tego typu nowotworu. Takie wnioski wynikają z badania naukowców z Fox Chase Cancer Center i Temple University Health System.
Naukowcy piszą w artykule: - Odkryliśmy, że kwasy tłuszczowe omega-3 oraz ich metabolity spowalniają albo całkowicie zatrzymują rozwój komórek nowotworowych w potrójnie negatywnym raku piersi.
Wyniki badania zaprezentowano także na spotkaniu naukowym AACR Annual Meeting.
Naukowcy zdefiniowali również największe źródła kwasów omega-3, takie jak tłuste ryby (łosoś, sardynka, makrela), a także oleje roślinne (sezam, orzechy).
Mimo że roślinne źródła omega-3 nie dostarczają odpowiednio uformowanych postaci DHA i EPA, wcześniejsze badania podkreślają, że także tego typu produkty pokarmowe wpływają na krytyczne mechanizmy w komórkach nowotworowych, tzn. na te, które są odpowiedzialne za apoptozę (samobójcza śmierć komórki) i proliferację.
Zobacz również:
Omega-3 znajdowane w rybach oraz w suplementach oleju rybnego dostarczają zaś takie postaci DHA i EPA, które są najłatwiej przyswajalne przez organizm.
Główny autor badania, dr Thomas Pogash, mówi: - Dieta może odgrywać krytyczną rolę w prewencji raka piersi. Kiedy porównujemy dietę zachodnią ze śródziemnomorską, widzimy, że u ludzi stosujących tę ostatnią zachorowalność na raka piersi jest mniejsza. Dieta śródziemnomorska oznacza jedzenie ryb.
Naukowcy zaobserwowali, że kiedy komórka nowotworowa „trawi” kwas omega-3, kwas ten rozkłada się na małe molekuły zwane metabolitami.
Przetestowali więc wpływ samych omega-3 na komórki potrójnie negatywnego podstawnokomórkowego raka piersi, jak i wpływ metabolitów omega-3.
Okazało się, że omega-3 hamuję proliferację wszystkich linii komórek nowotworowych, a metabolity ograniczają ruchliwość tych komórek o nawet 60% (co oznacza ograniczenie przerzutów).
- Regularna konsumpcja kwasów omega-3 może więc zapewnić ochronę przed proliferacją wielu postaci tej choroby – podsumowują badacze. – A przede wszystkim przed proliferacją potrójnie negatywnego raka piersi.
Komentarze do: Kwasy omega-3 spowalniają rozwój raka piersi