Tysiące osób na całym świecie, wciąż stawiają sobie wyzwanie - zrzucenie zbędnych kilogramów. Przestrzeganie diety jest jednym z najbardziej promowanych aspektów odchudzania, czy polepszenia stanu zdrowia. Najnowsze badania, wykazały, że możemy wspomóc się działaniem kwasu mirystoleinowego – kwasu tłuszczowego, którego nie znajdziemy w jedzeniu
Emilie Montastier, Nathalie Villa-Vialaneix, Sylvie Caspar-Bauguil, Nathalie Viguerie oraz ich zespół z Uniwersytetu Toulouse stworzyli metodę monitorowania działania odchudzania na poszczególne najmniejsze cząsteczki tkanki tłuszczowej.
Badania nad tą kwestią zostały opublikowane w PLOS Computational Biology. Eksperyment polegał na przeanalizowaniu trzech czynników: lipidów, ekspresji genów i fenotypów, w grupie 135 kobiet, biorących udział w badaniu. Ochotniczki na początku przez 8 tygodni stosowały dietę niskokaloryczną, aby przez następne 6 miesięcy wdrożyć dietę stabilizującą.
Zobacz również:
Kompleksowe badanie tkanki tłuszczowej podczas i po przejściu na dietę niskokaloryczną, może mieć ogromne znaczenie przy planowaniu odchudzania. Aby dowiedzieć się, jak wpływ ma zmiana wagi na skład biologiczny tkanki tłuszczowej, naukowcy zbadali zawartość kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej oraz mRNA i parametry bio-kliniczne na każdym etapie doświadczenia.
To dopiero początek
Rozwikłanie składu i złożoności tkanki tłuszczowej, nie jest końcem poszukiwań skutecznego sposobu na leczenie otyłości, lecz wręcz przeciwnie, to dopiero wierzchołek góry lodowej, jeśli chodzi o badania nad otyłością i powiązanymi z nią chorobami.
Komentarze do: Kwasy tłuszczowe kluczem do idealnej sylwetki