Kwasy tłuszczowe Omega-6
Na hasło tłuszcze wielu z nas reaguje paniką. Nie możemy jednak zapomnieć o szeregu funkcji, jakie spełniają. Tłuszcze pokarmowe to przede wszystkim źródło energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalicza się do nich kwasy omega-3, omega-6 oraz omega-9.
Ponieważ nie są one syntezowane w naszym organizmie musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Kwasy te odpowiadają za prawidłowy przebieg naszych procesów życiowych. Okazuje się jednak, że część z nas zupełnie zapomina o nich w swojej codziennej diecie. Od równowagi między kwasami omega-3 i omega-6 w dużym stopniu uzależniona jest nasza równowaga fizjologiczna.
Kwasy omega-6 swoją nazwę zawdzięczają ostatniemu podwójnemu wiązaniu, które zlokalizowane zostało przy szóstym od końca atomie węgla łańcucha węglowodorowego. Zaliczamy do nich m.in. kwas linolowy (LA), gamma-linolenowy (GLA) i arachidonowy (AA, ARA). Stanowią one ważny składnik błon komórkowych, zapewniają odpowiedni wzrost, zapobiegają zakażeniom i odpowiadają za prawidłowe gojenie się ran. Mają także wpływ na obniżenie tzw. „ złego cholesterolu” (frakcji LDL). Z drugiej strony stymulują gromadzenie tłuszczu i powstawanie komórek nowotworowych, wywołują reakcje alergiczne oraz przyczyniają się do krzepnięcia i zagęszczenia krwi.
Zobacz również:
Zgodnie z wynikami prowadzonych badań, na przestrzeni kilkudziesięciu lat stosunek między obecnością kwasu omega-6 a omega-3 uległ niepokojącej zmianie. Ma to związek z odmienną, w stosunku do przeszłości, dietą zwierząt hodowlanych, składającą się przede wszystkim z kukurydzy i słonecznika. W wyniku takiego odżywiania równowaga między kwasem omega-3 i omega-6 zostaje zachwiana i wynosi 1:15, a w skrajnych przypadkach nawet 1:40 (na korzyść kwasu omega-6). W konsekwencji również w naszych organizmach obserwujemy znaczącą dysproporcję między tymi kwasami.
Nadmiar omega-6 i niedobór omega-3 zmienia konsystencję naszej krwi. Staje się ona gęściejsza, a co za tym idzie zmniejsza się jej wydolność transportowa. Zauważono, że wskaźnik zachorowań na chorobę niedokrwienną serca jest znacząco niższy u japońskich rybaków oraz grenlandzkich Eskimosów, których dieta bogata jest w kwasy omega-3 (pochodzące przede wszystkim z ryb i owoców morza).
Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 i niedobór omega-3 w diecie zwiększa również ryzyko wystąpienia m.in. nowotworów, choroby Alzheimera, cukrzycy, stanów zapalnych i alergii. Podkreślić należy jednak, że konieczne jest spożywanie, we właściwych proporcjach, obu rodzajów kwasu.
Występowanie kwasów tłusczowych omega-6
Kwasy omega-6 w dużych ilościach występują w oleju kokosowym, kukurydzianym, słonecznikowym, arachidowym, sojowym oraz z pestek winogron.
Spożywać należy je w postaci surowej. Podczas smażenia wytwarzane są związki (wodorotlenki lipidowe, nadtlenki), które przyczyniają się do miażdżycy. Ważne jest, aby pamiętać, iż jedynie olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek nadają się do przetwarzania w wysokich temperaturach.
Komentarze do: Kwasy tłuszczowe Omega-6