Szukaj

Kwasy tłuszczowe omega-3 to superprodukt pokarmowy!

Od jakiegoś czasu powszechnie wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega-3 są dobre dla naszego zdrowia, ale naukowcy wciąż się zastanawiają, jak daleko tak naprawdę sięga ich działanie? Badania już udowodniły wielokrotnie, że konsumpcja tych składników wiąże się z redukcją ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, raka, zapalnej choroby jelita grubego.



Ostatnio opublikowane holenderskie prace wskazują, że suplementacja omega-3 zwiększa terapeutyczną skuteczność antydepresantów, działa stabilizująco na nastrój oraz wspiera działanie drugiej generacji leków antypsychotycznych.

Badanie ukazało się w Pharma Nutrition.

Skuteczność omega-3 w kontroli tych problemów jest tak wielka, że badacze sugerują włączenie tych kwasów do konwencjonalnych terapii psychiatrycznych.

Jeżeli więc psychiatria zaakceptuje takie podejście – przejście z farmaceutycznych interwencji do bardziej naturalnych metod – będzie to wielka zmiana na zawsze w technikach leczenia chorób umysłowych.


Omega-3 możemy znaleźć w wielu produktach pokarmowych, w wielu roślinach, warzywach, olejach rybnych i samych rybach.

Jeżeli jesteś wegetarianinem bądź weganinem i twoje dieta obfituje w siemię lniane, orzechy, zielone warzywa (brukselka, szpinak, zielone sałaty), prawdopodobnie dostarczasz sobie tyle kwasów omega-3, ile twój organizm potrzebuje.

Choć niektórzy dietetycy sugerują, że zwolennicy diety wegetariańskiej powinni zażywać suplementy omega-3, tak naprawdę nie jest to konieczne. Suplementy omega-3 to względnie nowy produkt, a ludzie dietę wegańską/wegetariańską stosują od niepamiętnych czasów i całkiem dobrze się mają bez dodatkowej suplementacji.

Weźmy przykład regionów świata, gdzie ludzie dożywają imponująco sędziwego wieku: Sardynia, Okinawa, społeczność Lomo Linda w Kalifornii (Adwentyści Dnia Siódmego).

Ludzie ci stosują dietę opartą głównie na roślinach i bardzo niewielkiej ilości mięsa. Przede wszystkim, nigdy się nie przejadają. Mieszkańcy Okinawy stosują się do ponad 3000-letniej zasady Konfucjusza, która mówi, że należy przestać jeść, kiedy żołądek jest w 80% pełny.

Komentarze do: Kwasy tłuszczowe omega-3 to superprodukt pokarmowy!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz