Starsi dorośli, którzy mają największe poziom we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, są o 30% mniej zagrożeni pojawieniem się w późniejszym wieku nieregularnego rytmu serca, w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem kwasów tłusczowych omega-3 we krwi, jak stwierdza ostatnie badanie, przeprowadzone przez amerykańskich naukowców. Badanie ukazało się w przeglądzie naukowym Circulation.
Ponad dziewięć procent Amerykanów zachoruje na migotanie przedsionków przed 80 rokiem życia, stwierdzają eksperci. A taka arytmia serca może prowadzić prosto do udaru mózgu i do zawału serca. Na rynku jest kilka terapii migotania przedsionków, i generalnie koncentrują się one na zapobieganiu udarom mózgu wraz z lekami rozrzedzającymi krew.
Trzydziestoprocentowa redukcja ryzyka najpowszechniejszej przewlekłej arytmii serca w Stanach Zjednoczonych to dość imponujący efekt, stwierdza doktor Darius Mozaffarian, autor badania, profesor w szkole zdrowia publicznego Harvard School of Public Health.
Kwasy tłuszczowe omega-3 najpowszechniej możemy znaleźć w tłustych rybach, a także w niektórych wzbogaconych produktach spożywczych, takich jak jajka albo suplementy z oleju rybnego.
Co z tymi kwasami omega-3?
Niektóre wcześniejsze badania zasugerowały, że ludzie, którzy jedzą dużo ryb, są mniej zagrożeni zachorowaniem na migotanie przedsionków. Jednakże, było też kilka badań, które wcale nie znalazły takiego powiązania.
Kwasy tłuszczowe omega-3, zmierzone w omawianym tutaj badaniu, to kwas EPA, kwas DPA oraz kwas DHA. Natomiast, jak odnotowuje doktor Darius Mozaffarian, wcześniejsze badania polegały na kwestionariuszach, w których ludzie zaznaczali ile jedli ryb, co może jedynie ocenić ilość kwasów omega-3, które zjedli. Ilości omega-3 mogą się zmieniać w zależności od gatunku ryby nawet dziesięciokrotnie, wyjaśnia jeszcze specjalista.
Zobacz również:
Aby więc uzyskać dokładniejsze pomiary tego, jak wiele oleju rybnego uczestnicy badania właściwie zjadali, badacze pobrali krew od ponad 3 300 osób dorosłych, w wieku ponad 65 lat. Przez kolejne 14 lat naukowcy obserwowali stan zdrowia tych osób i stwierdzili, że 789 zachorowało na migotanie przedsionków.
Co się okazało?
Ludzie z górnymi poziomami z 25% kwasów omega-3 we krwi na początku badania, byli około 30% mniej zagrożeni zachorowaniem na arytmię, w porównaniu do tych, którzy mieli dolne poziomy z 25% kwasów omega-3 we krwi. Jest to bardzo znacząca redukcja ryzyka, stwierdza doktor Alvaro Alonso, profesor w szkole zdrowia publicznego University of Minnesota School of Public Health.
Ten trzydziestoprocentowy spadek ryzyka może bowiem oznaczać, że zamiast 25 osób na 100, które zachorują na migotanie przedsionków, dolegliwość ta będzie dotyczyć „zaledwie” 17 na 100 osób. Co oznacza, że koszty leczenia związane z migotaniem przedsionków spadną w skali całego narodu.
Spośród tych trzech wymienionych wyżej kwasów tłuszczowych omega-3 zaobserwowano, że:
- wysokie poziomy kwasu DHA (docosahexaenoic acid, kwas dokozahakseanowy) były związane z 23-% obniżką ryzyka zachorowania na migotanie przedsionków;
- z kolei, kwasy EPA (eicosapentaenoic acid, kwas eikozapentaenowy) oraz kwas DPA (docosapentaenoic acid, kwas dokozapenteanowy) nie były związane z żadną obniżką ryzyka.
Doktor Alvaro Alonso przestrzega jednocześnie, iż badanie to nie udowadnia, że to jedzenie ryb jest odpowiedzialne za niższe ryzyko zachorowania na migotanie przedsionków. Ale, dodaje specjalista, badanie to po prostu sugeruje, że kwasy tłuszczowe znajdowane w rybach mogą stabilizować pobudliwość komórek mięśnia sercowego.
Profesor Alvaro Alonso dorzuca jeszcze, że rezultaty tych prac są obiecujące na tyle, żeby warto było się zastanowić nad kolejnymi badaniami, które sprawdziłyby, czy tłuste ryby mogą posłużyć jako potencjalny środek prewencji przeciwko arytmii serca.
Komentarze do: Kwasy tłuszczowe omega-3 związane z niższym ryzkiem arytmii serca