Za lecznicze właściwości czosnku odpowiedzialny jest kwas, który powstaje w wyniku biologicznego rozkładu allicyny - dowodzą badania kanadyjskich naukowców opublikowane w piśmie „Angewandte Chemie”. W starożytnych Chinach doceniono czosnek zanim jeszcze został wynaleziony druk. Substancje w nim zawarte chronią serce i układ krążenia, odtruwają organizm, niszczą bakterie, wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają trawienie. Obecna w czosnku allicyna, która nadaje mu charakterystyczny smak i zapach, jest silnym przeciwutleniaczem.
Mimo, że nauka wciąż odkrywa coraz to nowe walory tej rośliny, do tej pory czosnek stanowił dla naukowców swego rodzaju tajemnicę.
"Nie rozumieliśmy, dlaczego czosnek zawiera tak skuteczny przeciwutleniacz, skoro nie ma w nim wielu związków, które są zazwyczaj odpowiedzialne za silne właściwości antyoksydacyjne u roślin, jak na przykład flawonoidy występujące w zielonej herbacie i winogronach" - mówi prowadzący badania dr Derek Pratt.
Zobacz również:
Badacze podejrzewali, że za niwelowanie działania wolnych rodników odpowiedzialny jest związek, który powstaje w wyniku biologicznego rozkładu allicyny. Eksperymenty z syntetycznie otrzymaną allicyną doprowadziły naukowców do wniosku, że kwas sulfonowy powstający podczas biologicznego rozkładu allicyny natychmiast wchodzi w reakcję z wolnymi rodnikami.
"Nikt jeszcze nie widział szybciej działającego przeciwutleniacza" - twierdzi dr Pratt.
Choć jest czosnek stosowany od wieków, a w aptece dostępnych jest wiele preparatów na bazie czosnku, dotychczas nie znaleziono dokładnej przyczyny jego leczniczych właściwości. Dr Pratt ma nadzieję, że poczyniono właśnie pierwszy krok na drodze do odkrycia odpowiedzialnych za to procesów chemicznych, czyli rozszyfrowania tajemnicy czosnku.(PAP)
Komentarze do: Lecznicze właściwości czosnku (1)