Liść laurowy - właściwości i zastosowanie
Przyprawy są składnikami dań stosowanymi w niewielkich ilościach w celu wzbogacenia walorów smakowych, zapachowych, a także wizualnych. Niektóre z nich mają bardzo intensywny aromat, charakterystyczny wygląd albo po prostu stanowią nieodłączny dodatek do konkretnej potrawy. Kto bowiem wyobraża sobie tradycyjny polski bigos bez liścia laurowego? Chyba nikt.
Wawrzyn szlachetny, bo tak brzmi nazwa rośliny, z której otrzymujemy liść laurowy, pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. W Polsce można go uprawiać, ale tylko jako roślinę pokojową. Wysuszone liście laurowe od dawien dawna dodaje się do wszelakich dań, a także stosuje się w ziołolecznictwie do zwalczania uciążliwego kaszlu, leczenia schorzeń skóry i reumatyzmu. Co jeszcze warto wiedzieć o tytułowym produkcie?
Właściwości zdrowotne liścia laurowego
Witamina B2 (ryboflawina) w liściu laurowym
100 g liścia laurowego dodawanego do potraw zaspokaja 38% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B2. Ryboflawina reguluje wydzielanie hormonów oraz powstawanie hemoglobiny. Odpowiada za prawidłowe działanie układu oddechowego, pokarmowego i krwionośnego. Chroni przed uszkodzeniami narządu wzroku oraz wzmacnia działanie insuliny. Istnieją również teorie, według których witamina B2 może zapobiegać uszkodzeniom DNA przez czynniki kancerogenne.
Zawartość witaminy B6
Witamina B6 również w dużych ilościach występuje w liściu laurowym. To bardzo ważna informacja, ponieważ jej wpływ na organizm jest niezwykle istotny. Przede wszystkim reguluje działanie układu immunologicznego, zmniejsza ryzyko chorób krążeniowych, znacznie łagodzi napięcia przedmiesiączkowe, utrzymuje na prawidłowym poziomie ilość hormonów płciowych, przez co łagodzi skutki uboczne menopauzy, a nade wszystko ma działanie antydepresyjne. Jak widać, witamina B6 jest istotna dla każdego, dlatego po liść laurowy powinni sięgać wszyscy.
Kwas foliowy a liść laurowy
Kwas foliowy również określa się jako witaminę z grupy B. Spełnia on wiele funkcji w organizmie człowieka, jest wręcz niezbędny i oczywiście znajduje się w liściu laurowym. Przede wszystkim odpowiada za prawidłowy wzrost komórek oraz reguluje ich metabolizm. Kwas foliowy sprzyja uczniom i studentom, ponieważ poprawia zdolność uczenia się, zapamiętywania i pozytywnie wpływa na koncentrację.
Inne właściwości zdrowotne liścia laurowego
Liść laurowy jako lek był stosowany już w starożytności. Nasi przodkowie odkryli, że ta przyprawa pomaga rozjaśnić przebarwienia na zębach, leczy bezsenność, niweluje krwawienie z nosa, zapobiega powstawaniu kamieni na nerkach, przeciwdziałają wszelakim bólom, pomagają kobietom w ciąży i redukują trądzik.
Zobacz również:
Napary zdrowotne z liścia laurowego
Napar przy bólach reumatycznych
Na początek rozdrobnić 5 g liści laurowych, zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować jeszcze przez około 5 minut. Następnie wywar należy przelać do termosu i odstawić na 5 h. Potem odcedzić. Pić przez 12 h co 20 minut małymi porcjami. Czynność powtarzać jeszcze przez 2 dni.
Napar na bóle żołądka
Należy zagotować kilka liści laurowych w 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina. Pić 4 razy dziennie małymi porcjami.
Napar na zatrucie organizmu
5 g liści laurowych zalać 1,5 szklanki wrzącej wody. Pogotować przez 5 minut i przelać do termosu. Pić 2 razy dziennie po pół porcji.
Napar dla włosów i zdrowej skóry głowy
3 łyżki liścia laurowego zaparzyć szklanką wrzącej wody. Odczekać 25 minut, aż się ostudzi i wsadzić do lodówki. Przed nałożeniem należy dokładnie zmoczyć włosy wodą. Napar pozostawić na głowie przez około godzinę. Następnie spłukać.
Potrawy z liściem laurowym
Laurowy ryż z boczniakiem i brukselką
Składniki:
- 1 szklanka namoczonego przez noc ryżu,
- 2,5 szklanki wody,
- 3 liście laurowe,
- 1 opakowanie boczniaka,
- 1 czerwona cebula,
- 3 garście brukselki,
- olej kokosowy do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- kozieradka mielona.
Wykonanie:
Na początek ryż zalać wodą, wrzucić liście laurowe, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Następnie należy rozgrzać olej kokosowy na patelni, wrzucić cebulę i brukselkę pokrojoną w cienkie plasterki. Podsmażyć i przyprawić. Wrzucić boczniaki (można w całości) i chwilę podsmażyć na małym ogniu. Podlać całość odrobiną wody i przykryć pokrywką. Dusić, aż brukselka będzie miękka, ale jeszcze chrupiąca. Sumaryczny czas smażenia i duszenia wynosi około 15 minut.
Gulasz z łopatką wieprzową, pieczarkami i liściem laurowym
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 20 dużych pieczarek,
- 2 większe marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- 1/2 małego selera,
- 4 średnie cebule,
- 1 duża czerwona papryka,
- 5 średnich ziemniaków,
- 1/2 kostki masła,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 większe ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
Wykonanie:
Na początek umyć łopatkę, odsączyć, pokroić w większą kostkę, obsmażyć na oleju rozgrzanym na głębokiej patelni. Po odparowaniu płynu mięso bez tłuszczu przełożyć do miski. Na pozostały tłuszcz wrzucić obrane i pokrojone w grubsze plastry pieczarki. Smażyć na większym płomieniu, często mieszając, a potem przełożyć do mięsa. Na patelni roztopić ¼ kostki masła, zeszklić cebulę pokrojoną w grubsze pióra, a następnie przełożyć do mięsa. Na patelnię wrzucić pozostałą ¼ kostki masła, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę pokrojoną w cienkie plasterki, selera pokrojonego w grubszą kostkę, paprykę pokrojoną w większe kawałki, czosnek pokrojony drobno. Całość smażyć na mniejszym płomieniu 10 minut, często mieszając. Do podsmażonych warzyw przełożyć z powrotem mięso z pieczarkami i cebulą, wlać 1 l wody, dodać sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę i wszystko wymieszać. Zawartość patelni przykryć, dusić do miękkości na małym płomieniu (1,5-2h, w zależności od grubości mięsa).
Zupa koperkowa z liściem laurowym
Składniki:
- 1 pęczek koperku,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- ½ litra rosołu,
- 2 liście laurowe,
- 4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego naturalnego,
- sól,
- odrobina Maggi.
Wykonanie:
Na początek koperek opłukać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać ze skórki, a następnie pokroić w małą kostkę. Ugotować osobno. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i zalać gorącym rosołem. Do rosołu dodać liście laurowe i chwilkę pogotować. Do ½ szklanki wody dodać śmietanę jogurt naturalny, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się rosołu. Pogotować jakiś czas i zdjąć z ognia. Następnie do zupy dodać pokrojony koperek i ugotowane ziemniaki. Wymieszać i doprawić do smaku wedle uznania.
Autor: Zuzanna Majeran
Komentarze do: Liść laurowy - właściwości i zastosowanie