Szukaj

Lody elementem kobiecej diety

Jedząc lody nie musisz mieć wyrzutów sumienia! Jedna gałka Twoich ulubionych lodów (ok. 50g) to jedynie ok. 50 kcal. Co więcej, sorbety tych kalorii mają jeszcze mniej! Lody to jeden z mniej kalorycznych deserów. Dzieje się tak dlatego, że aż 30-35% każdej gałki stanowi woda, która jak dobrze wiemy, nie ma kalorii. Dzięki temu możemy delektować się pysznym smakiem lodów bez wyrzutów sumienia.



Ponadto, dietetyk Nestlé, Agnieszka Piskała, podkreśla jeszcze jeden element, istotny dla osób dbających o linię: „spożywanie zimnych lodów zmusza układ pokarmowy do wytężonej pracy związanej z ogrzaniem i późniejszym trawieniem deseru. Czasami jest to wysiłek energetyczny znacznie większy niż wartość kaloryczna zjedzonych przez nas lodów. Nie powinniśmy więc szczędzić sobie tych przysmaków i to nie tylko w okresie lata”.

Najbardziej kaloryczne w lodach są… dodatki (polewy czekoladowe, wafle, posypki). Jak jednak nie skusić się na pyszny, lodowy deser z dodatkami…? Nie ma potrzeby, byśmy z niego rezygnowały. Ważne tylko, żeby zwrócić uwagę na wielkość spożywanej porcji. Odpowiednia przekąska lodowa nie powinna dostarczać więcej niż 200 kcal. Wtedy możemy powiedzieć, że jest ona elementem prawidłowo zbilansowanej diety.

Lody mają jeszcze więcej korzyści. Wiele z nich, produkowanych na bazie mleka i produktów mlecznych może dostarczać cennego w diecie wapnia. Z kolei w lodach owocowych nawet połowę smakołyku mogą stanowić przeciery i musy owocowe. Owoce są cennym źródłem błonnika w naszej diecie, dlatego warto je jeść, także w lodowej postaci.

Powyższe argumenty dowodzą, że na lodowe pyszności powinno być miejsce w naszej diecie. Zwłaszcza teraz, gdy lodowych nowości jest całe mnóstwo. Nestlé w tym roku wprowadziło ich ponad 20!


Lodowe ciekawostki

Czy wiesz, że…

  • Kiedyś lody podawano wyłącznie na talerzykach lub w miseczkach. Wafelek powstał zupełnie przypadkiem dopiero na początku XX wieku. Pomysłodawcą był lodziarz Charles. E Mentes, któremu podczas Targów Światowych odbywających się w St. Louis w Stanach Zjednoczonych zabrakło talerzyków, dlatego zaczął podawać lody w rożkach waflowych.
  • W połowie XX wieku najpopularniejszą jednostką na Pacyfiku był statek noszący nazwę „Ice Cream Barage” – pierwszy na świecie statek, będący pływającą wytwórnią lodów. Jego zadaniem była produkcja lodów dla marynarzy. Ponieważ statek nie posiadał silników musiał być holowany. Na pokładzie „Ice Cream Barage” produkowano ok. 136 litrów lodów na dobę.
  • Lody, które nawet przy największych upałach nie kapią! Taki innowatorski produkt wprowadził na rynek rosyjski producent nabiału. Nazwano je Wiśniowe UFO. Lody zamiast się topić, zmieniają swoją konsystencję w galaretkę.
  • Potrawa lodowa przygotowywana przez Eskimosów nosi nazwę agutuk (znane też jako akutaq, aqutuk czy ackutuk). Powstaje na bazie tłuszczu ryb, reniferów lub fok. Jako dodatku Eskimosi używają ciemnych jagód. Podobno potrawa jest bardzo smaczna i traktowana jest jako deser.
  • Włosi, słynący w świecie z doskonałej jakości lodów, postanowili stworzyć takie, które posiadają działanie lecznicze. Są wśród nich m.in. lody z oliwą z oliwek, których zadaniem jest ochrona skóry przed szkodliwością promieni słonecznych oraz lody leczące schorzenia wątroby.

Smaki o których Ci się nie śniło…

  • W produkcji lodów o nietypowych smakach prym wiodą Japończycy. Jednak ich oferta to prawdziwe wyzwanie! Proponują lody o smaku ryby, wnętrzności lub atramentu kałamarnicy, czosnku, wołowego ozora, żmiji, surowej koniny.
  • Na szczęście można też znaleźć lody o smaku tulipanów, cyprysów, sałatki warzywnej, krewetek, smażonego bakłażana, koziego mleka, płetwy rekina, węgla drzewnego, chilli, wody z gorącego źródła, pomidorów, wody głębinowej i wiele innych, niespotykanych smaków. Japończycy nie zapomnieli o czworonogach, dla nich stworzono lodowe kapsułki z mlekiem prosto od „psiej mamy”.
  • O przyjacielskich czworonogach pamiętali również brytyjscy dietetycy, którzy stworzyli lody specjalnie dla psów. Dodatkowo lodowe przysmaki zyskały interesujące nazwy, takie jak Orzeszkowe Dyszenie, Owsiana Łapskonałość czy Sernik Złap Swój Ogon.
  • We Włoszech od 1980 roku istnieje lodziarnia, w której można wybierać spośród 860 smaków lodów. Możemy spróbować tam lodów o smaku chili, pomidora, kukurydzy, grzybów w winie, kremu z kraba lub korniszonów.

Komentarze do: Lody elementem kobiecej diety (1)

Mazowszanka
Mazowszanka 07-06-2011 13:42

wspaniałe wieści!

1

To znakomita wiadomość! Jestem od lodów po prostu uzależniona i nie wyobrażam sobie bez nich życia! Dzień bez przynajmniej małej miseczki sorbetu z Zielonej Budki, to dzień stracony :P. Tym bardziej cieszy mnie wieść,że ... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze