Eksperymentalne badanie amerykańskie pokazuje, że istnieje zbieżność między osobowością a upodobaniem do pikantnego jedzenia. Nadia Byrens z University of Pennsylvania zaprezentowała swoje badanie na corocznym spotkaniu naukowym Institute of Food Technologist.
Badaczka przeprowadziła eksperyment z udziałem 184 uczestników (63% kobiet) niepalących, w wieku od 18 do 45 lat.
Ochotnicy zostali najpierw poddani testowi osobowości, zwanemu Arnett Inventory of Sensation Seeking (AISS), który pozwala ocenić, czy badana osoba ma tendencję do ryzykowania, poszukiwania nowych bodźców i nowych doznań, czy też jest może wyciszona pod tym względem i nowe wrażenia jej nie interesują.
Zobacz również:
W ten sposób uczestników podzielono na 3 kategorie: powyżej średniego wyniku – odważni; poniżej średniego wyniku – nieśmiali; no i na końcu średni.
Następnie ochotnikom podano 25 mikrometrów kapsaicyny (składnik aktywny papryki), a potem podano im pikantne danie do spróbowania. Im silniejszy był efekt kapsaicyny, tym ostrzejszy wydawało się jedzenie. Uczestnicy musieli ocenić zjadany posiłek.
Okazało się, że osoby, które w teście AISS oceniono jako „nieśmiałe”, bardzo szybko zrezygnowały z jedzenia. "Średni" wytrzymali nieco dłużej, a osoby „odważne” jadły w dalszym ciągu, mimo pieczenia.
Teoretycznie wiemy, że im ostrzejsze danie, tym mniej będzie nam smakować, ale nie zawsze tak jest, jak wynika z badania.
Co więcej, inne badanie wykazało, że upodobanie do dań pikantnych jest zapisane w naszych genach.
Komentarze do: Lubisz pikantne jedzenie? To może zdradzać twoją osobowość!