Majeranek- właściwości i zastosowanie
Przywędrował do nas z Azji Mniejszej i stał się podstawowym dodatkiem do dań kuchni polskiej. Ciężko nam sobie wyobrazić takie potrawy jak grochówka, zupa fasolowa, żurek, a nawet pizza bez tego aromatycznego zioła. Zalecany na wszelkie dolegliwości, dla każdego i pod każdą postacią. Co sprawia, że majeranek jest tak popularny?
Lebiodka majeranek, bo tak brzmi pełna nazwa, był uprawiany już w czasach starożytnych. W Grecji zioło stosowano, aby zwiększyć libido, przyprawiano nim wina, a nawet dodawano do kosmetyków. W czasach Cesarstwa Rzymskiego majeranek był uznawany za symbol miłości i największy afrodyzjak. Ziołu najbliżej gatunkowo do oregano, które dominuje w kuchni włoskiej i francuskiej. Roślina może uzyskać 30-40 cm wysokości, jej liście u nasady łodyg są pokryte włoskami, co nadaje ziołu nieco szary odcień.
Właściwości zdrowotne majeranku
Majeranek a ciąża
Przyszłe matki muszą dbać o zbilansowaną dietę, w której nie może zabraknąć tego produktu. Napar z majeranku (przyrządzony z 2 łyżeczek suszonych ziół na szklankę wody) łagodzi nudności, mdłości i odruchy wymiotne. Ponadto kobiety w ciąży mogą stosować majeranek do niemalże wszystkich potraw. Wspomoże to trawienie i sprawi, że dania nie obciążą znacznie układu pokarmowego. Dodatkowo zioło pomaga w uregulowaniu cyklu miesiączkowego po porodzie.
Majeranek na trawienie
Picie wspomnianego naparu stymuluje pracę jelita grubego, poprawia apetyt, eliminuje wzdęcia, leczy zaburzenia żołądka, łagodzi biegunkę, a nawet działa moczopędnie. Majeranek pobudza układ pokarmowy do wytwarzania soków trawiennych, które wspomagają wchłanianie składników pokarmowych. Ponadto lebiodka zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach i łagodzi zatrucia pokarmowe. Dodatkowo przyśpiesza metabolizm, co pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Majeranek jest odpowiedzialny za usuwanie zbędnej wody z organizmu, która z kolei ma wpływ na wahania hormonalne. Eliminuje obrzęki w okolicach nadgarstków i kostek u nóg oraz uczucie ciężkości, zmęczenia i rozdrażnienia.
Sposób na przeziębienie i grypę
Zobacz również:
Panuje przekonanie, że majeranek działa głównie na problemy trawienne. Jednak okazuje się, że nie tylko - w rzeczywistości ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim posiada właściwości antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Majeranek jest też źródłem kwasu askorbinowego, który między innymi wzmacnia naszą odporność. Syrop z majeranku działa wykrztuśnie, zatem można go podawać w sytuacjach, gdy występuje kaszel lub zapalenie oskrzeli. Rozluźnia i oczyszcza górne drogi oddechowe i łagodzi ból głowy przy zapaleniu. Ponadto leczy ból gardła, rozrzedza flegmę, doskonale rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Można powiedzieć, że regularne picie naparu z majeranku jest idealne w czasie przesilenia wiosennego i jesiennego.
Witamina K w majeranku
Majeranek wyróżnia się jeśli chodzi o wysoką zawartość witaminy K wśród roślin. Dlatego jego regularne stosowanie zarówno w formie tabletek, jak i naparów ogranicza uszkodzenie neuronów w naszym mózgu, zapobiega pojawieniu się osteoporozy, krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych oraz pełni bardzo ważną rolę budulcową kości.
Majeranek a kosmetologia
Zawarte w majeranku witamina C, sole mineralne, kwasy organiczne i karoten poprawiają stan cery. Pozyskiwany z majeranku olejek działa przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie, dlatego bardzo pomaga osobom o cerze łojowej, trądzikowej i z przebarwieniami w pozbyciu się niechcianych problemów. Łagodzi i pomaga w gojeniu się wszelakich ran, a także przy występowaniu opryszczki. Olejek majerankowy wykorzystywany jest do produkcji mydła, perfum i maści. Kupując wymienione produkty w aptece, warto dowiedzieć się, czy wspomniany olejek znajduje się w ich składzie, ponieważ działa on również w przypadku ukąszeń i oparzeń.
Majeranek w kuchni
W diecie bezsolnej z powodzeniem można omawianym ziołem zastępować sól, ponieważ mimo że majeranek jest przyprawą o gorzkim smaku, to w połączeniu z potrawami idealnie się z nimi komponuje. Zapach określa się jako delikatnie sosnowy, słodkawo-korzenny. Warto zaznaczyć, że majeranek jest dodawany do potraw ciężkostrawnych, takich jak zupa grochowa, fasolowa, schab, flaki i kiełbasa. Przyprawę dodaje się pod koniec gotowania, aby nie straciła swojego aromatu. W zdrowej kuchni majeranek powinien dominować, ponieważ zawiera witaminy A, D, E, K, C, B6, kwas foliowy, tiaminę, niacynę oraz minerały: żelazo, wapno, magnez, cynk, fosfor, potas i sodę.
Majeranek w ogrodzie
Oczywiście istnieje mnóstwo firm, które produkują przyprawy, jednakże żaden z tych produktów nie może się równać z majerankiem ogrodowym. Zioło najlepiej rośnie na słonecznych stanowiskach; gleba nie może być zbyt twarda, ale lekka, spulchniona i żyzna, aby korzenie zioła nie napotykały przeszkód w postaci zbyt twardych gródek ziemi. Nasiona wysiewa się wiosną, a dokładnie w drugiej połowie kwietnia, gdy minie ryzyko pojawienia się przymrozków. Początkowo koniecznie należy je odchwaszczać, ponieważ młode rośliny rosną bardzo wolno. Pierwszy majeranek zbiera się na przełomie czerwca i lipca, kiedy pojawią się pąki kwiatowe, ponieważ roślina jest najbardziej aromatyczna w tym stadium. Pędy obcina się ponad 10 cm nad ziemią, aby zapewnić ponowny zbiór. Zebrane liście wraz z pąkami suszy się w zacienionym miejscu i przechowuje się w pojemniku nawet przez rok. Musi on być szczelny, aby przyprawa nie utraciła swego aromatu. Majeranek bywa wykorzystany w ogrodzie jako roślina ozdobna.
Autor: Zuzanna Majeran
Komentarze do: Majeranek- właściwości i zastosowanie