Regularna konsumpcja małych owoców (borówki, truskawki, maliny, jeżyny, etc.) może sprzyjać zapobieganiu chorobie Parkinsona, czyli nieuleczalnej chorobie neurodegeneracyjnej.
Taka jest konkluzja wynikająca z wielkiego badania przeprowadzonego w Stanach Zjednoczonych na ponad 80 000 kobiet i 49 000 mężczyzn, którzy byli obserwowani przez okres od 22 do 22 lat, przez naukowców z Uniwersytetu Harvard.
Przy pomocy kwestionariusza, badacze ocenili nawyki żywieniowe uczestników tego projektu, interesując się szczególnie konsumpcją flawonoidów, czyli bardzo silnych antyoksydantów obecnych w roślinach.
Badacze więc ocenili ilościowo porcje pięciu różnych produktów bogatych we flawonoidy: małych owoców (jagody), herbaty, jabłek, czerwonego wina i soku pomarańczowego.
Zobacz również:
W przeciągu okresu obserwacji, choroba Parkinsona objawiła się u 782 osób.
Porównując te przypadki ze swoją bazą danych, naukowcy stwierdzili, iż u mężczyzn, którzy spożywali najwięcej flawonoidów, niezależnie od tego, jakie byłoby ich źródło pokarmowe, ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona zmniejszyło się o 35%, w porównaniu do tych mężczyzn, którzy jedli najmniejsze ilości flawonoidów.
U kobiet z kolei, działanie ochronne zostało zaobserwowane jedynie w przypadku flawonoidów zawartych w małych owocach. Badacze jednakże nie wiedzą jak wyjaśnić te różnice między kobietami i mężczyznami.
Mimo, że ochronne działanie flawonoidów na komórki nerwowe mózgu zostało już zaobserwowane w laboratorium, badanie to jest pierwszym, które wykazuje związek między tego typu antyoksydantem a zmniejszeniem ryzyka choroby Parkinsona.
W 2005 roku, inne badanie wykazało, że dieta pokarmowa bogata w witaminę E, czyli inny, bardzo dobrze znany już antyoksydant, sprzyja zapobieganiu tej chorobie.
Komentarze do: Małe owoce mają działanie ochronne przeciwko chorobie Parkinsona?