Mimo starań o to, żeby w jedzeniu z restauracji oraz supermarketów znajdowało się jak najmniej kalorii, tłuszczu i soli, restauracje wciąż serwują dania bogate w te składniki. Badania na ten temat zostały przeprowadzone niezależnie w trzech miejscach. Małe jadłodajnie, nie należące do sieci restauracji, nie mają obowiązku umieszczania informacji dotyczących składu swoich potraw.
Jeśli by tak było, okazałoby się, że w zaledwie jednym posiłku można znaleźć prawie tyle kalorii i tłuszczu, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na te substancje, nie mówiąc już o soli, której ilość w jednym daniu często przekracza dzienną zalecaną dawkę.
Susan Roberts, dyrektor U.S. Department of Agriculture Energy Metabolism Lab i profesor Tufts University w Bostonie, mówi, że to wstyd. Ciągle słyszymy, że otyłość to już prawie epidemia, a jednak restauracje wciąż serwują tak kaloryczne dania.
Jak twierdzi U.S. National Institutes of Health, około dwie trzecie Amerykanów cierpi na nadwagę lub otyłość. W związku z tymi alarmującymi danymi, narodowe służby zdrowia skupiły swoją uwagę na jakości jedzenia serwowanego w restauracjach i sprzedawanego w supermarketach.
Na przykład dokument prezydenta Baracka Obamy z 2010 roku (Affordable Care Act) wymaga, żeby każda sieć restauracji, która posiada przynajmniej dwadzieścia lokali na terenie Stanów Zjednoczonych, umieszczała informacje dla klientów na temat wartości odżywczych swoich produktów.
Jednak jak się okazuje, te wymogi dotyczą jedynie około połowy restauracji w USA – reszta z nich to indywidualne restauracje lub małe sieci, których ten dokument nie obejmuje.
Na potrzeby badań przeanalizowano wartość kaloryczną ponad stu pięćdziesięciu dań w małych restauracjach w Bostonie i okolicach – restauracji meksykańskich, amerykańskich, chińskich, włoskich, japońskich i tajskich. Badanie przeprowadzono na przełomie lipca i sierpnia 2011 roku.
Zobacz również:
Okazało się, że posiłek w takiej restauracji średnio zawierał 1327 kalorii, co stanowi 66% z dwóch tysięcy kalorii zalecanych dziennie przez U.S. Food and Drug Administration. Kaloryczność około 8% dań przekroczyła 2000.
Posiłki z małych restauracji zawierały nawet do 18% więcej kalorii w porównaniu z takimi samymi daniami z większych sieci restauracji. Wynika z tego, że wymogi nałożone na sieci spożywcze sprawiają, że ich jedzenie musi być zdrowsze.
Podczas innych badań, prowadzonych przez Mary Scourboutakos z University of Toronto, stwierdzono podobnie wysoką zawartość kalorii w ponad 3,5 tys. dań z różnych restauracji w Ontario w Kanadzie.
Co więcej, posiłki te zawierały średnio 89% dziennego zalecanego zapotrzebowania na tłuszcz i 151% dziennej dawki soli. Naukowcy tutaj także zwrócili uwagę na potrzebę przede wszystkim zmniejszenia ilości soli w jedzeniu. Również ważne organizacje medyczne zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i na świecie (np. World Health Organization) apelują o zredukowanie spożywania soli.
Dawka soli zalecana przez Institute of Medicine waha się pomiędzy 1,5 mg a 2,3 mg na dzień. Tymczasem przeciętny Amerykanin spożywa dziennie 3,6 mg tej substancji, znajdującej się głównie w przetworzonej żywności.
Dr Stephen Havas z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago również przeanalizował 402 produkty wysoko przetworzone oraz 78 produktów fast food w celu sprawdzenia, czy zawartość soli uległa zmianie między 2005 a 2011 rokiem.
Według jego obserwacji, ilość soli w jedzeniu przetworzonym nieznacznie spadła w tym przedziale czasu, ale jednocześnie również nieznacznie wzrosła w jedzeniu typu fast food. Jednak te różnice były tak niewielkie, że może to być tylko przypadek.
Jak twierdzi dr Mitchell Katz z Los Angeles County Department of Health Services in California, lekarze powinni wziąć sprawy w swoje ręce i bronić prawa pacjentów do szczegółowych informacji na temat kupowanych produktów żywnościowych. W czasach, kiedy otyłość, cukrzyca czy choroby serca są już tak powszechnymi przypadłościami, mamy prawo wiedzieć co jemy – niezależnie od tego, czy jest to fast food czy ‘slow food’, duża czy mała sieć restauracji albo samodzielny lokal.
Mimo wszystko można ogłosić jedną dobrą wiadomość na temat dań z restauracji w Toronto. Scourboutakos odkryła, że te dania, które w menu były oznaczone jako ‘zdrowe’, rzeczywiście były zdrowsze od innych – zawierały ok. 474 kalorii, 20% dziennej dawki tłuszczu i 50% rekomendowanej dziennej ilości soli.
Susan Roberts dodaje jeszcze, że chciałaby, aby restauracje włączyły do karty dań kilka zdrowszych produktów, żeby klienci przynajmniej mieli możliwość wyboru. W ten sposób restauracje nie musiałyby zmieniać całego menu, a klienci mogliby wybrać zdrowsze potrawy.
Komentarze do: Małe restauracje wciąż serwują dużo kalorii, tłuszczu i soli