Szukaj

Mango – nowy lek na cukrzycę i raka

Mango to nie tylko wyśmienity, orzeźwiający owoc. Wiele badań naukowych pokazało, że mango ma zbawienne właściwości dla zdrowia, ponieważ zawiera różnorakie składniki odżywcze, pozytywnie wpływające na skórę, oczy, pomagające lepiej radzić sobie z cukrzycą, a nawet zapobiegać rozprzestrzenianiu się raka. Wyniki badań zaprezentowano ostatnio na spotkaniu Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB).



Mango okazuje się znakomitym owocem dla osób z cukrzycą typu drugiego, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, mimo że sam zawiera naturalne węglowodany.

Na potrzeby badań naukowcy podawali grupie otyłych zwierząt po 10 gramów suszonego mango dziennie przez 12 tygodni. Pod koniec terapii porównali poziom cukru we krwi u tych zwierząt oraz w grupie kontrolnej. Okazało się, że zwierzęta, które jadły suszone owoce, miały znacznie niższy poziom cukru we krwi.

Autorka badań Dr Edralin Lucas mówi, że wciąż potrzeba więcej badań na temat właściwości mango, a jak na razie wiadomo jedynie, że ten owoc zawiera mieszankę różnych polifenoli.

Podobne badania były prowadzone już w 2006 roku i pokazały, że jedzenie mango pomaga też na stany zapalne oraz obniża cholesterol, jak również wspomaga metabolizm organizmu, nie dopuszczając do chorób. W rzeczywistości mango jest skuteczniejsze niż leki na cholesterol i działa zbawiennie na różne układy w ciele człowieka, wspomagając działanie wszystkich komórek.


Lekarz z University of Queensland dodaje, że jeszcze nie wiadomo, jak dokładnie działa ten mechanizm, ale niektóre składniki obecne w mango pobudzają lub hamują działanie receptorów. To może wywołać niezwykle pozytywny efekt dla zdrowia osób z cukrzycą i podwyższonym cholesterolem.


Jeszcze jedne badania udowodniły niezwykłe właściwości tego owocu. W 2011 roku naukowcy z Oklahoma State University odkryli, że mango zmniejsza odporność na insulinę oraz podwyższa tolerancję glukozy wśród myszy laboratoryjnych. Udowodniono jeszcze, że jedzenie tego owocu pomaga ustabilizować poziom tłuszczu we krwi, co z kolei zapobiega chorobom kładu krążenia.

Mango skuteczne w zapobieganiu rakowi

Naukowcy do tej pory w królestwie roślin zidentyfikowali ponad 4000 różnych polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne. Wiele z tych substancji jest obecnych właśnie w mango. Główna zaletą tych polifenoli jest to, że usuwają wolne rodniki oraz chronią komórki przed zniszczeniem, które jest uważane za czynnik sprzyjający rozwojowi raka.

Dr Susanne Talcott, która badała mango pod kątem zdrowotnym, uważa ten owoc za wysokiej rangi ‘superjedzenie’, biorąc pod uwagę jego właściwości odżywcze i lecznicze dla organizmu. Odkryła w 2010 roku, że składniki obecne w mango atakują komórki raka okrężnicy oraz piersi.

Okazało się też, że nie wszystkie komórki tak samo reagują na substancje antyrakowe, ale komórki raka piersi i okrężnicy pod wpływem ich działania spotkała ‘zaprogramowana śmierć’. Co więcej, polifenole pochodzące z mango nie uszkodziły zdrowych komórek, jedynie rakowe.

W prostych słowach, substancje obecne w mango skutecznie eliminują komórki rakowe, nie szkodząc przy tym zdrowym komórkom.  Chemioterapia i naświetlanie, dwie najpopularniejsze metody leczenia raka, niszczą zarówno komórki rakowe, jak i zdrowe, co sprawia, że taka terapia jest na dłuższą metę niebezpieczna dla życia pacjenta.





Komentarze do: Mango – nowy lek na cukrzycę i raka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz