Szukaj

Mężczyzna umiera po zjedzeniu 28 surowych jajek

20-letni Tunezyjczyk zmarł w wyniku szczególnego zakładu. Po połknięciu 28 surowych jaj doświadczył on gwałtownych bólów brzucha i zmarł w drodze do szpitala Kairouan w Tunezji. Czy taka masowa konsumpcja jajek faktycznie może zabić? Chodzi o szok anafilaktyczny czy o zatrucie pokarmowe?



Nie wiemy nic więcej na ten temat, a więc obydwie możliwości wydają się prawdopodobne.

Surowe produkty pokarmowe albo niedogotowane oznaczają pewne ryzyko. Mogą być skażone bakteriami takimi jak salmonella, która jest odpowiedzialna za chorobę jelitową zwaną salmonellozą. Objawia się gorączką, wymiotami, bólami brzucha i biegunką.

Dr Charlotte Tourmente wyjaśnia: młodzieniec ten mógł również zejść na szok anafilaktyczny.


Tutaj chodzi o poważne zaburzenia wewnętrznej równowagi ciała, spowodowane przeniknięciem do organizmu obcej substancji. Substancja ta wyzwala reakcję alergiczną i jest odpowiedzialna za wywołanie gwałtownych odpowiedzi odpornościowych.

W jajach zaś istnieją proteiny, które dla niektórych z nas są alergenami. Między innymi owalbumina, konalbumina, lizozym i liwetyna. Są one termowrażliwe i tolerowane przez niektórych alergików w postaci ugotowanej.

Jest też jednak owomukoid, który opiera się temperaturom powyżej 100 stopni. Osoba uczulona na owalbuminę toleruje więc jaja ugotowane, ale absolutnie nie powinna jeść surowych.

Generalnie, alergię na jaja wykrywa się bardzo wcześnie w dzieciństwie. Szok anafilaktyczny dotyka 4-5% przypadków uczulonych. W każdym razie, warto iść poradzić się lekarza, jeżeli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości dotyczące diety i alergii.

Komentarze do: Mężczyzna umiera po zjedzeniu 28 surowych jajek

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz