Naukowcy odkryli, że migdały regularnie dodawane do diety, mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i pomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne.
Migdały w znaczący sposób zwiększają ilość przeciwutleniaczy, zmniejszają ciśnienie we krwi i poprawiają krążenie. Dieta śródziemnomorska, bogata w orzechy, ma więc olbrzymie walory zdrowotne.
Badania przeprowadzone przez prof. Helen Griffiths na Uniwersytecie Aston w Birmingham w Wielkiej Brytanii, miały na celu analizę skutków zdrowotnych krótkotrwałej diety wzbogaconej o migdały na grupie młodych, zdrowych mężczyzn z nadwagą i wysokim ciśnieniem.
Zobacz również:
Pod koniec badania, grupa, która stosowała dietę zawierającą migdały, miała wyższy poziom przeciwutleniaczy, obniżone ciśnienie i lepsze krążenie.
Migdały zawierają szereg korzystnych substancji, takich jak witamina E i zdrowe tłuszcze, flawonoidy, które mogą mieć właściwości przeciwutleniające, ponadto są niezwykle pożywne. Aby zmniejszyć ryzyko problemów z sercem, nigdy nie jest za późno na dodanie ich do regularnych posiłków takich jak owsianka lub musli, gdyż może to znacznie poprawić funkcjonowanie układu kążenia.
Komentarze do: Migdały lekiem na choroby serca