Ostatnie badania opublikowane w Journal of American Heart Association dostarczają przekonujących dowodów, że wprowadzenie migdałów do codziennej diety chroni przed chorobami serca, otyłością i zespołem metabolicznym.
Badanie zostało przeprowadzone na Penn State University i brało w nim udział 52 uczestników. Trwało ono 14 tygodni.
Uczestnicy byli w średnim wieku, z nadwagą, i mieli wysoki poziom złego cholesterolu (HDL). Jednak żaden z badanych niecierpiał z powodu konkretnej dolegliwości, więc wszyscy zostali uznani, jako zdrowi.
Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna grupa jadła babeczki i inne przekąski, natomiast druga spożywała 1,5 uncji migdałów przez sześć tygodni. Następnie po dwutygodniowym okresie przerwy, który nastąpił w celu zatuszowania efektów z pierwszych sześciu tygodni, obydwie grupy jadły jedynie słodkie przekąski. Babeczki i migdały miały taką samą zawartość kalorii, więc kalorie nie wpłynęły na wyniki. Uczestnicy byli codziennie monitorowani.
Zobacz również:
- Dziewięć przerażających faktów na temat rzeczy, które kochasz
- Dieta, a wzrok, czyli co jeść aby zachować zdrowe oczy
- Rola tłuszczów w organizmie
- Inteligentny wózek na zakupy? Tak! To możliwe!
- Jakie są najbardziej skuteczne metody na wilczy apetyt?
- Bulimia – choroba ciała czy umysłu?
- Lżejsza wersja lodów, czyli sorbet
- Rola składników mineralnych w codziennej diecie
- Nasze badania wykazały, że zastępując przekąski migdałami liczne czynniki ryzyka chorób serca zostały obniżone. Badania wykazały, że jedzenie migdałówprzyczynia się również do redukcji tkanki tłuszczowej z brzucha - powiedział Claire Berryman, główny autor badania. - Wybór migdałów jako przekąski może być prostym sposobem na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób metabolicznych i chorób układu krążenia.
Opracowała: Agnieszka Witek
Komentarze do: Migdały obniżają ryzyko chorób serca i zespołu metabolicznego