Mleko pochodzące z hodowli biologicznych ma zawierać większe ilości tłuszczów uważanych za korzystne dla zdrowia, takie jak kwasy omega-3 i omega-6, niż mleko klasyczne. Tak przynajmniej wynika z badania przeprowadzonego w Anglii, gdzie badacze porównali jakość tłuszczów 22 marek mleka sprzedawanych w handlu detalicznym, w różnych porach roku, w okresie od 2006 do 2008 roku.
Wśród tych 22 marek mleka, 10 miało certyfikat bio. W porównaniu do mleka pochodzącego z hodowli przemysłowej, mleko pochodzące z hodowli organicznych ma zawierać generalnie wszystkiego więcej.
A bardziej szczegółowo, wygląda to tak, iż mleko organiczne ma:
- 60 % więcej kwasu tłuszczowego omega-3;
- 62 % więcej kwasów tłuszczowych typu omega-3;
- 57 % więcej kwasu alfa-linolenowego (omega-3 pochodzenia roślinnego);
Zobacz również:
- 12 % więcej kwasu tłuszczowego omega-6;
- 15 % więcej kwasu linolowego (kwas tłuszczowy typu omega-6).
Według autorów badania, ten lepszy profil lipidowy tego mleka ma być wynikiem lepszego odżywiania krów z hodowli organicznych, które są karmione zwykłą trawą nienawożoną żadnymi sztucznymi nawozami i innymi chemicznym dodatkami.
Krowy z hodowli przemysłowych jedzą przede wszystkim ziarna (kukurydza i soja) oraz paszę wyprodukowaną przy pomocy chemicznych nawozów azotowych. Taki pokarm z kolei ma produkować więcej tłuszczów nasyconych w mleku, na niekorzyść kwasów tłuszczowych, ktróre są przecież uważane za znacznie zdrowsze dla człowieka.
Poza tym, nie zmieniające się, zdrowe odżywianie krów z hodowli bioorganicznych ma sprawiać, że profil lipidowy ich mleka jest bardziej stały, mimo zmian pór roku oraz zmian klimatycznych.
Komentarze do: Mleko bio ma zawierać więcej omega-3 i omega-6